2024. április 26., péntek

Gördülékenyebb és egyszerűbb lesz az ügyintézés

Az útlevél-érvénytelenítést elég a belügyminisztérium honlapján meghirdetni

A köztársasági képviselőház többek között az úti okmányokról szóló törvény módosításáról folytatott ma vitát a benyújtott módosítási indítványok kapcsán. A képviselők összesen 22 módosítási indítványt nyújtottak be, amelyek közül a parlament védelmi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága csupán egyet fogadott el.

A törvénymódosítás ismertetésekor a napokban Nebojša Stefanović belügyminiszter elmondta, az úti okmányokról szóló törvény módosításának célja, hogy a polgárok egyszerűbben válthassák ki az útlevelüket. Szavai szerint ezek után az útlevél érvényességi idejének lejárta előtt hat, illetve több hónappal korábban is kérhetik az új úti okmányt. Ezáltal akadálymentesen utazhatnak azokba az országokba is, ahol követelmény, hogy az útlevél érvényességi ideje még legalább 3, vagy több hónapig tartson, miután a szerb állampolgár elhagyja az adott ország területét.

Újdonságnak számít az is, hogy ezentúl a belügyminisztérium honlapján is meg lehet hirdetni egy útlevél érvénytelenségét, azaz nem kell újsághirdetést fizetniük olyan esetekben, ha valaki elveszíti az útlevelét, vagy ellopják azt.

A parlament több országközi megállapodásról is dönt, mindenekelőtt Szerbia és az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) operatív és stratégiai együttműködéséről szóló megállapodásról, az illegális migráció megfékezést célzó, Szerbia és az Egyesült Államok között aláírt szándéknyilatkozatról, valamint döntést hoznak majd a Tunézia és Szerbia által kiadott jogosítványok kölcsönös elismeréséről, illetve a Bulgáriával kötött természeti katasztrófák esetében egymás megsegítésével foglalkozó megállapodásról, valamint a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés (BSEC) szervezettel kötött megállapodásról, ami szintén a természeti katasztrófák esetében esedékes beavatkozást érinti.

A képviselők a szavazás napján megválasztják a Szerbiai Konkurenciavédelmi Bizottság tanácsának három tagját, esedékes továbbá a Nemzeti Bank tanácsa tagjainak megválasztása, valamint az Értékpapír Bizottság tagjának megválasztása is.