2024. április 26., péntek
World Robot Olympiad – Győr

Kisrobotosokk Horgosról

A horgosi Kárász Karolina Általános Iskola tanulói a hétvégén részt vettek a Győrben megrendezett World Robot Olympiad robotprogramozási verseny világdöntőjén. A Kisrobotosokk csapata, Bende Áron, Búzás Gergő és Kenyeres Imre a junior korcsoportban 98 csapat versenyzőivel mérték össze tudásukat.

Kenyeres Imre elmondta, hogy szeptember óta volt lehetőségük készülni a versenyre, mert akkor kaptak egy legókészletet, amellyel indulni tudtak. Hetente több órát gyakoroltak.

– Úgy indultunk neki, hogy benne leszünk az első ötvenben, ha minden országból csak egy csapat indul. Ez majdnem összejött, hiszen kilencvenkilenc csapatból huszonkettőt sikerült megelőznünk. Erre nagyon büszkék vagyunk – emelte ki Kenyeres Imre.

Bende Áron hozzátette, hogy számára érdekes volt a verseny, mert sok országból érkeztek a versenyzők. Például velük egy asztalnál Fülöp-szigetekiek és libanoniak voltak.

– Pénteken sokat gyakoroltunk. Egy kicsit át kellett programoznunk a robotot, hogy pontosabban elvégezze a feladatot. Közben néztük az ellenfeleket is, és próbáltuk átírni a programot, hogy minél jobb legyen. Szombaton először összeraktuk a robotot, majd ezután átnézték őket. Három kört kellett megtenni a robottal – osztotta meg velünk Bende Áron.

A Kisrobotosokk csapatot Gazdag Csaba informatikatanár készítette fel a megmérettetésre.

– A csapatok vasárnap reggel fél kilenckor kapták el a meglepetésfeladatot, amelyet kilenckor kezdhettek el csinálni. Előtte öt percet tudtunk kommunikálni a diákjainkkal. Ezután az új szabályoknak megfelelően átépítették a robotot, és láttak neki a pályának. A szombati versenynapon a legjobb kört pontozták, azért, hogy a vasárnapi pontszám jobban befolyásolja a végeredményt. Sok érdekes robotot láthattunk. A kilencvenkilenc csapatból háromnak volt hasonló képességű robotja, mint a miénk. Nagyon elégedett vagyok velük. A világ minden tájáról csaknem 2800 ember érkezett, és láthattuk, hogy IKT-ban és robotikában hol áll a világ. Szép, hogy a fiúk felvették velük a versenyt. Látjuk, hogy miképpen bírunk fejlődni, és mit tudunk javítani – tudtuk meg Gazdag Csabától.

A fiúk nagyon élvezték a versenyt, izgalmas volt számukra. Ha jövőre is lesz lehetőségük, biztosan jelentkezni fognak a versenyre.

Gazdag Csaba azt is megosztotta velünk, hogy a fiúk sikerének köszönhetően az iskolában egyre több diák érdeklődik a legórobotok programozása iránt, és szeretnének részt venni a jövő évi versenyen.

A győri világdöntőre nézőként olyan csapatok is ellátogattak, amelyek részt vettek a WRO szerbiai döntőjén, köztük a temerini Kókai Imre Általános Iskola, az adai Cseh Károly Általános Iskola és a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola tanulói.