2024. április 26., péntek

Ültess fát!

Faültetésre buzdít a pacséri iskola – A diákok akciójába igyekeznek bevonni a falubeli felnőtteket is

November elején indult útjára és december 13-áig tart a pacséri Moša Pijade Általános Iskola faültetési akciója.

A megmozdulás teljes mértékben a tanintézmény kezdeményezése, amivel nemcsak a diákokra szeretnének hatni, hanem a falu teljes lakosságát igyekeznek bevonni, tudtuk meg Méhészkei Kiss Gizella igazgatónőtől.

Méhészkei Kiss Gizella (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Méhészkei Kiss Gizella (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Köztudottan az év ezen időszakában tanácsos fát ültetni, ezért is időzítettük ilyenkorra a megmozdulásunkat. Továbbá belekalkuláltuk a topolyai havi vásár időpontját is, hogy azok, akik ott szeretnék beszerezni a csemetéket, megtehessék. Valójában viszont nincs meghatározva, hogy micsoda, fa vagy cserje legyen ültetve. Iskolánknak anyagi kerete sajnos nincs hozzájárulni fák vásárlásához, de igazából nem is ez a cél. Szervezéssel, motivációval szeretnénk a gyerekeken keresztül a szülőket, nagyszülőket, szomszédokat megmozgatni – tette hozzá az igazgatónő, aki elárulta azt is, hogy a gyümölcsfától a díszcserjéig minden fás szárú növény ültetéséről fotó-dokumentációt várnak az iskola diákjaitól.

– Az akciónk alapötlete, hogy a tanulóink is tevékeny szerepet vállaljanak a faültetési munkálatokból, ezáltal jobban értékeljék, megbecsüljék a körülöttük levő élő természetet. A faültetési élménynek köszönhetően a fákat kicsit magukénak is érezzék. Hiszen azok a köztudott tények, mint hogy a fák hozzájárulnak az oxigéntermeléshez, a levegő tisztaságához, árnyékot adnak embernek, állatnak, termőföldnek, nem csak üresen csengő szavak lesznek ez által, hanem tapasztalattá válnak – mondta el az igazgatónő.

A pacséri iskola épülete előtt is szép kert van (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pacséri iskola épülete előtt is szép kert van (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Méhészkei Kiss Gizella a pacséri tanintézmény azon nem titkolt szándékát is elárulta, hogy az akcióval szeretnék egy kicsit felpezsdíteni a mára megkopott közösségi élményét a falusi közegnek, illetve a nagyszülők, a szomszédok bevonásával rámutatni a gyerekeknek, hogy másoktól tiszteletteljesen segítséget kérni nem szégyen. Hiszen valamikor is az utca, a széles rokonság együtt végezte el a nagyobb munkálatokat a ház körül. A közösen elvégzett munka közösen megélt eredménye pedig pótolhatatlan élményt jelent valamennyi résztvevőnek.

– Akciónkhoz már csatlakoztak külsősök is, például Topolyáról kaptunk csemete-felajánlást. A megmozdulásunk részeredményeit novemberben tesszük közzé, illetve december 13-án, Luca napján szeretnénk bemutatni, hogy mi mindent sikerült véghezvinnünk. Erre az alkalomra iskolánk minden osztálya egy-egy nagy méretű hammer papírt kapott, amire az ültetések fényképes dokumentációját fel tudják ragasztani. A végső eredményhirdetésnek szeretnénk majd megadni a módját, megajándékozni valamennyi résztvevőt. Mi is kíváncsian várjuk a faültetési akció alakulását, amivel szeretnénk Pacséron felpezsdíteni a közösségi szellemiséget. Önerőből, szeretetből, pozitív hozzáállásból, külső támogatás nélkül létrehozni valamit, ami több évtizedre előre meghatározhatja a falu jövőjét – zárta gondolatát a pacséri általános iskola igazgatónője.