2024. április 26., péntek

Đoković nagyot botlott

Novak Đoković, akiről az a hír járja, hogy a legnehezebb pillanatokban képes kihozni magából a legtöbbet, a londoni mestertorna 2. fordulójának az osztrák Dominic Thiem elleni meccsén, a döntő játszma rövidítésének hajrájában bukott nagyon nagyot, amivel elveszítette az 1. fordulóban szerzett lépéselőnyt Nadallal szemben a világelsőségért folyó versenyfutásban.

Dominic Thiem maga sem hitte el elsőre, hogy ilyen meccsen legyőzte Novak Đokovićot (Fotó: Beta/AP)

Dominic Thiem maga sem hitte el elsőre, hogy ilyen meccsen legyőzte Novak Đokovićot (Fotó: Beta/AP)

Novak veresége továbbá azt is jelenti, hogy Thiem negyedik nekifutásra először jutott a mestertorna elődöntőjébe, a szerb pedig ma a Roger Federer elleni örökrangadón küzd meg a legjobb négyért.

A keddi játéknap első meccsén Federer nem könnyen, mégis magabiztosan győzte le az olasz Matteo Berrettinit, aki így elveszítette a továbbjutási esélyt. Az esti mérkőzésen Đoković jól kezdett, de a 3:1-es előnyt gyorsan leadta, és színvonalas küzdelemben csak a rövidítésben nyerte az első játszmát. A második szett elején Thiem szerzett előnyt, és azt meg is tartotta. Nagyszerű játékkal uralta a osztrák a pályát, és a puhává és ötlettelenné vált Novak ellen a döntő szettben 3:1-re elhúzott. A szerb váratlanul feljavulva 5:4-re fordított, majd 5:5 után breaket váltottak. A rövidítésben Novak vezetett 3:0-ra és 4:1-re, ami azt sugallta, hogy mégis nyer, ám ekkor öt pontot veszített zsinórban, majd a pályafutása talán legjobb teljesítményét nyújtó Thiem a második meccslabdán egy kemény fonákkal győzött, amit Đoković a hálóba pofozott.

Novak és Roger ma a 49. egymás közötti meccset vívja, s a kéthírességközül az egyik nem juthat az évzáró elődöntőjébe. A szerb 26:22-re vezet, az idén az emlékezetes wimbledoni döntőben győzött legutóbb, a svájci pedig a 2015-ös mestertorna óta nem tudott nyerni az örök riválisa ellen.