2024. április 26., péntek

Harminc év az ügyvédgyilkosnak

Az utolsó szó jogán is ártatlanságát hangoztatta, és részvétet nyilvánított

A belgrádi Felső Bíróság Vladimir Zrelec ügyvéd meggyilkolásáért harminc évig tartó fegyházelzárással sújtotta mai elsőfokú ítéletében Vladimir Šaranović üzletembert. Az illető 2015. december 1-jén a belgrádi Vračar városnegyedben oltotta ki az ügyvéd életét, akivel korábban nézeteltérései támadtak rokonának, Slobodan Šaranovićnak. A bíróság az ítéletében kimondta, Zrelec csak azért halt meg, mert a munkáját végezte. Slobodan Šaranović hosszú éveken át alkalmazta ügyvédként Zrelecet, s az ügyészség meglátása szerint a két személy között megromlottak a viszonyok, mert Zrelec Miloš Delibašićot, Slobodan Šaranović ellenlábasát kezdte képviselni, s mert Šaranovićnak visszaküldte az általa adott korábbi teljes meghatalmazást is.

Az ügyészség szerint a gyilkosságra rávilágítanak a rokon levelei, amelyekről maga az ügyvéd mondta: azonnal mutassák meg a hatóságoknak, amint történne vele valami. Ugyancsak az ügyészség megállapítása, hogy az elítélt Vladimir Šaranović minden további nélkül véghez vitte Slobodan összes utasítását. Maximális, 30 és 40 év közötti börtönbüntetés kimondását kérték a bíróságtól, mely végül 30 év mellett döntött.

A védelem elutasította a vádakat, és Vladimir Šaranović felmentését követelte. A vádlott a tárgyalás során beismerte, hogy ismerte az ügyvédet, s hogy rokona mutatta őt be neki. Az utolsó szó jogán is annyit közölt, hogy szeretne részvétet nyilvánítani az ügyvéd özvegyének, és kitartóan állította, hogy a gyilkossághoz semmi köze.

Slobodan Šaranovićot számos bírósági eljárásban képviselte Zrelec a tulajdonában álló fogadóirodák, kaszinók, pénzváltók kapcsán felmerült perekben. Ezenkívül Montenegróban két gyilkosság megrendelése miatt is körözték. Időközben meggyilkolták, a most elítélt rokona végig a különféle vállalataiban dolgozott.