2024. május 5., vasárnap

Szerbia az európai adatkörforgásban

Az ország együttműködési megállapodást írt alá az Eurojusttal

Szerbia és az Eurojust (az Európai Unió 2002-ben létrehozott igazságügyi együttműködési ügynöksége) együttműködési megállapodást írt alá ma azzal a céllal, hogy közösen lépjenek fel a Nyugat-Balkánon jelentkező határon átnyúló szervezett bűnözés megfékezésében. Az együttműködésnek köszönhetően operatív és stratégiai igazságügyi együttműködés, adat- és bizonyítékcsere valósulhat meg az Eurojust és Szerbia között.

– Az Eurojusttal történt megállapodás aláírásával Szerbia jelentős mértékben megerősítette kapacitásait a szervezett és transznacionális bűnözés felszámolásában – emelte ki Nela Kuburović igazságügyi miniszter, áll az igazságügyi minisztérium sajtóközleményében.

Kuburović szavai szerint a határon átnyúló szoros együttműködés és az illetékes szervek közötti információcsere nagy jelentőséggel bír a bűnözés elleni küzdelemben, majd hozzátette, hogy éppen a személyes adatok védelmével foglalkozó új törvény elfogadásával és ennek a szerződésnek az aláírásával Szerbia teljes mértékben összehangolta a törvényelőírásokat ezen a területen az EU-előírásával, és még egy lépést tett az EU-tagság felé.

Ladislav Hamran, az Eurojust elnöke hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkán egyik kulcsszereplőjével megkötött együttműködési megállapodással hozzájárultak ahhoz, hogy Európa biztonságosabb legyen. Rámutatott, Szerbia számára mindenképp hasznos lehet az Eurojust mechanizmusainak alkalmazása, hiszen hatékonyabban járhat el a határon átnyúló bonyolult büntetőeljárásokban.

– Szerbia a kölcsönös bizalmon alapuló együttmüködéssel a régióban még hatékonyabban száll harcba a bűnözéssel – emelte ki Hamran.

Mint arra az igazságügyi minisztérium közleményében rámutattak, az Eurojusttal közötti együttműködési megállapodás lehetőséget ad arra, hogy Európa ügyészei és nyomozói személyes adatokat, bizonyítékokat cseréljenek.

Az Eurojust eddig három nyugat-balkáni országgal írta alá a megállapodást: 2008-ban Észak-Macedóniával, 2016-ban Montenegróval és 2018-ban Albániával, azzal hogy az Albániával kötött megállapodás ebben a hónapban lépett hatályba.