2024. április 26., péntek

Véget ért a 17. Taktons Újvidéken

A hangmérnökök nemzetközi versenyén Miha Ocvrik kapta a legrangosabb elismerést

Újvidéken a Vajdasági Rádió és Televízió szervezésében megtartott Taktons versenyen az idén a Szerbiai Közszolgálati Rádió munkatársai érdemelték ki a Taktons nagydíját, a televíziós hangmérnökök megmérettetésében pedig a Szlovéniai Rádió és Televízió képviselője volt a nyertes.

A Fece Ivánról, az Újvidéki Rádió és Televízió egykori hangmérnökéről és a rendezvény magálmodójáról elnevezett nagydíjjal térhetett haza Szlovéniába Miha Ocvrik, a szlovéniai közszolgálati televízió munkatársa, aki a legtöbb magas pontszámot gyűjtötte össze szekcióként az idei rendezvényen.

Ugyancsak díjban részesült a magyarországi Lukács Miklós, a szlovák Lubos Valky, az észak-macedón Kokan Dimushevski, a horvátországi Marijana Begović, a romániai Dan Corjos, a szlovén Miha Ocvirk és Matjaž Miklič, valamint a hazai közmédiát képviselve Marko Čokulov (VRT), Balos Edvin (VRT), Mirko Ramović (SZRTV), Milorad Ićitović-Dante (SZRTV), Miloš Marinković (SZRTV) és Zoran Marić (SZRTV).

Mindegyik díjazott értékes ajándékokkal térhetett haza.

A Taktons rendezvény viszonylag állandó rendszerrel működik már 30 éve. Mindig szerdán kezdődik és a díjak kiosztásával, szombaton zárul. A verseny mellett megtekinthető az audiokiállítás, ötödik alkalommal a hangmérnökök számára nemzetközi konferenciát is tartottak. Az idén egy érdekes koncerttel nyílt meg a megmérettetés, ez kissé mássá tette az előző évekhez viszonyítva, ízelítőként egy háromdimenziós rádiódráma is bemutatásra került.

– Ami a Vajdasági Rádió és Televíziót illeti, átlagban jól jártunk. Nem sikerült elnyerni az első díjakat, de mint mindig, most is ott vagyunk a legjobbak között. Nem lehetünk elégedetlenek – mondta Osznovics Árpád, a rendezvény szervezője a díjak kiosztása után. Kérdésünkre, hogy a modernebb zenei stílusoknak nyitnának-e külön szekciót, azt válaszolta, továbbiak megnyitására nem kerül sor, mivel a hangmérnöki munkának minden szegmense már lefedésre került.

A Taktons elsősorban szakmai találkozó, amely nem csupán szemle, hanem a tapasztalatcsere, a barátkozás, az ismeretek szélesítése folyik négy napon keresztül, és menet közben egy verseny is lezajlik – nyilatkozott Osznovics Árpád szombaton kora délután az M Stúdió épületében.