2024. április 26., péntek

Maas is szankciókat vezetne be

Az Európai Uniónak meg kell újítania az Iránnal szembeni szankciókat az iráni atomprogramról 2015-ben létrejött nemzetközi megállapodás megsértése miatt – jelentette ki tegnap Heiko Maas német külügyminiszter Brüsszelben, az uniós külügyi tanács ülésének szünetében.

„Az EU meg akarja őrizni a megállapodást, de Iránnak vissza kell térnie kötelezettségvállalásaihoz. Ellenkező esetben fenntartjuk a jogot, hogy a megállapodásban meghatározott összes mechanizmust életbe léptessük.

Egyre növekvő aggodalmat vált ki, hogy Irán nemcsak bejelentette az urándúsítás folytatását, hanem el is kezdte” – mondta Maas.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a külügyminiszteri tanács ülése után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, az EU ragaszkodik az Iránnal kötött nukleáris megállapodáshoz akkor is, ha az abban foglaltakat bizonyos körülmények miatt nehezebb is teljesíteni. „Az egyezmény kulcsfontosságú a biztonság megőrzéséhez, ezért az Unió kiáll a megállapodás teljes körű végrehajtása mellett” – fogalmazott.

Irán a múlt héten jelentette be, hogy újrakezdi az urándúsítást a fordói atomlétesítményében, és megkezdte a centrifugák feltöltését uránium-hexafluoriddal. Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője tegnap közölte: Irán nagyobb mennyiségben képes alacsonyan dúsított uránt előállítani, miután újraindította a föld alatti laboratóriumot.

Szálehi azt mondta, országa jelenleg legalább 5,5 kilogramm alacsony dúsítású uránt állít elő naponta. Ezt megelőzően napi mintegy 450 gramm alacsonyan dúsított uránt állított elő.

Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a mérföldkőnek tekintett egyezményből, és azóta több lépcsőben szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, hogy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést.