2024. április 26., péntek

Budapest, Budapest, te csodás!

A magyar fővárosba látogattak az újvidéki Magyar Tanszék hallgatói és tanárai
(fotó: Paraczky László)

(fotó: Paraczky László)

Az újvidéki Magyar Tanszék vezetősége háromnapos budapesti kirándulással jutalmazta azokat a hallgatókat, akik a tavalyi évben kiemelkedően szorgalmasak voltak, valamint akiknek a tanulmányi átlaguk példaértékű volt. A kirándulás november ötödikétől hetedikéig került megrendezésre, melyen tizenkilenc diák és két tanár: Toldi Éva tanszékvezető és Andrić Edit tanszékvezető-helyettes vett részt.

A budapesti tanulmányi kirándulás első napján a hallgatók megtekinthették a szerb vonatkozású helyeket, amelyek a Szerb utca, a Szerb templom és a Thököliánum. A Magyar Tanszék hallgatói aznap délután a Szláv Filológia Tanszék szerb szakán mutatták be a tanszék munkásságát, az első és másodéves hallgatók vajdasági költőktől származó megzenésített versekkel készültek, a felsőbb évesek prezentációt adtak elő, valamint verset és esszét olvastak fel. A Szláv Tanszék hallgatói ismeretterjesztő előadással készültek a Tabánról, a Szarvas-házról, valamint Vuk Karadžić és Eötvös Loránd életéről és munkásságáról. Az est további része a két tanszék hallgatói barátkozásának jegyében telt.

Másnap a hallgatók az Országos Széchényi Könyvtárba látogattak, ahol betekintést nyerhettek a kézirattár, a Színháztörténeti és Zeneműtár, valamint a Fotótár munkásságába. A kirándulók szemügyre vehették Ady Endre leckekönyvét, a Peer-kódexet, Arany János eredeti, saját kezűleg írt Toldiját, emellett Petőfi Sándor rajzait is megcsodálhatták. Érdekes történeteket hallhattak a letűnt idők színházi plakátjainak történetéről és fejlődéséről, ezenkívül láthatták a gyermekcipőben járó fényképészet jól megőrzött mintáit, amelyek az üvegnegatív és az üveg pozitív. Ezután az Országos Nemzeti Galériába tett látogatást a kirándulók csoportja, ahol egy órán keresztül csodálhatták a festményeket és szobrokat. Az aznapi program a Vígszínházban előadásra kerülő, Wunderlich József, Waskovics Andrea és Ember Márk főszereplésében megrendezett A nagy Gatsby című előadás megtekintésével ért véget.

Az utolsó nap első programja a Petőfi Irodalmi Múzeumban kiállított Csáth-kiállítás felkeresése volt, mely A varázsló halála címet viseli.

A kiállítás a látogatót egy időutazáson viszi keresztül, mely Csáth Géza egészségi és mentális állapotának romlását, valamint szerteágazó művészetének kibontakozását, virágzását, majd hervadását mutatja be. A tárlaton fellelhetőek az író saját kezűleg írt naplói, rajzai, feljegyzései, zeneművei és egyetlen festménye, mely egy tájképet ábrázol.

A budapesti kirándulásra a Madách Színházban színpadra alkalmazott A nyomorultak című előadás tette fel a pontot az i-re.

A budapesti kirándulás a Szerb Művelődési Minisztérium és a Bethlen Gábor Alap által támogatott projekt keretén belül valósult meg.