2024. április 26., péntek

Felújítják a Marko Miljanov utcát

Az 550 méter hosszú Marko Miljanov utcában hamarosan felújítják az úttestet, valamint járdákat, parkolókat, kerékpárutat alakítanak ki (Ótos András felvétele)

Az 550 méter hosszú Marko Miljanov utcában hamarosan felújítják az úttestet, valamint járdákat, parkolókat, kerékpárutat alakítanak ki (Ótos András felvétele)

Podbarán hamarosan megkezdik a Marko Miljanov utca felújítását, a városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal erre a célra 191,3 millió dinárt irányozott elő.

Az útfelület felújítását, a kerékpárutak és a járdák megépítését a versenypályázaton az újvidéki Put-invest, az Energotehnika – Južna Bačka és a Struja vállalatok nyerték el. A földméréstani munkálatokat és a figyelmeztető jelzések elhelyezését az AB&CO Geosistems, a Put-proing és az Invest-inženjering végzi. A projektumtervezet szerint a kivitelezőknek a munkálatokat jövő nyárra kell befejezniük, vagyis 240 nap alatt.

A Dnevnik napilap honlapján közzétették, hogy a Marko Miljanov utca felújítási munkálatainak a keretében rekonstruálják a szennyvízhálózatot is, amelyet a Városi Vízművek közvállalat finanszíroz 34 millió dinárral, a kivitelezéssel pedig az újvidéki Energy pro, és a belgrádi Novkol vállalatokat bízták meg. A Marko Miljanov utca a Belgrádi rakparttól a Đorđe Rajković és a Zemljana ćuprija utcák kereszteződéséig húzódik, 550 méter hosszú, helyenként 22–35 méter széles. Az úttest többnyire 9 méter széles, kivéve a Belgrádi rakpart közelében, ahol szélessége 12 méter. A Nagybani piac közelében húzódó útszakasz, méreteit tekintve sugárútnak is beillene, de mivel az elválasztósávot sem alakították ki, és az útsávok mérete egyenként sem megfelelő méretű, mégsem az. Mivel az úttest melletti töredezett járda nem felel meg az előírásoknak, a környék felújításra szorul.

A városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal 1,79 millió dinárt irányozott elő a felújítási projektumtervezet kidolgozására. A projektumtervezetet a Šidprojekt vállalat készítette. A felújítás után a Marko Miljanov utca mindkét oldalán parkolókat építenek, az úttest mellett pedig mindkét oldalon 40 centiméteres védősávot alakítanak ki a parkolók és a kerékpárút között. Az új járdák méretét az utca szélessége határozza meg. Az utca mindkét irányban új kerékpárutakat kap, amelyek szélessége a tervek szerint 2 méteres lesz.

Az úttest teljes hosszában LED-es közvilágítást helyeznek el. A lámpaoszlopok 8–12 méteresek lesznek. Összesen 59 lámpaoszlopot helyeznek el, amelyekre 91 lámpát helyeznek el. Ezenkívül az autóbusz-megállóhelyek szélességét 3 méteresre tervezik.