2024. április 26., péntek

Megújul a Vadvirág székháza

Adán a helyi önkormányzat, az MNT és a magyar kormány támogatásából újítják fel a Vadvirág HK által több évtizede használt épületet

Szeptember elején kezdődött meg Adán a Vadvirág Hagyományápoló Kör székházának felújítása, amelynek első fázisa november folyamán befejeződik. Ebben a fázisban az épület felújítására 2 millió dinárt fordítanak – tudtuk meg Varga Líviától, a hagyományápoló kör elnökétől.

Varga Lívia, a Vadvirág elnöke (Csincsik Zsolt felvétele)

Varga Lívia, a Vadvirág elnöke (Csincsik Zsolt felvétele)

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a Vadvirág HK székházát felújítják, ami már nagyon esedékes volt, hiszen 25 éve használjuk az épületet, és ami erőnkből tellett, azt megtettük. Felújítottuk a tetőszerkezetet és a csatornát, több alkalommal átfestettük az épületet, és kijavítottuk a homlokzatot. Most viszont alkalom nyílik arra, hogy az épületet teljesen felújítsuk. A munkálatok első fázisát az adai önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács és magyar kormány támogatásával sikerült elindítani. Az első fázisban szerepel a tetőszerkezet javítása, teljesen új plafon készül, amely hőszigetelést kap, valamint megtörtént a falak átvágása és nedvesség elleni szigetelése, illetve a nyílászárók cseréje. Ígéretet kaptuk a folytatásra is, ami abból áll, hogy a hátsó épületet teljesen lebontjuk és újjáépítjük, hiszen már olyan rossz állapotban van, hogy életveszélyes. Ez már a felújítás második fázisa lesz – közölte Varga Lívia, aki megjegyezte, hogy egyelőre nem tudnak visszaköltözni az épületbe, majd csak akkor, ha a fűtés, a villanyhálózat és minden egyéb felújításra kerül a második fázis részeként.

– A Vadvirág Hagyományápoló Kör tagjai 25 éven át lakták az épület, amit tavaly az adai önkormányzat megvásárolt a valamikori tulajdonosoktól. A vagyon-visszaszármaztatás ugyanis lehetővé tette, hogy a tulajdonosok visszakapják, majd felajánlották az önkormánynak megvételre, ami megtörtént. Az egyesületünk újra 25 évre vehette bérbe az épületet – magyarázta a hagyományápoló kör elnöke.

A Vadvirág Hagyományápoló Kör renoválás alatt álló épülete (Csincsik Zsolt felvétele)

A Vadvirág Hagyományápoló Kör renoválás alatt álló épülete (Csincsik Zsolt felvétele)

– Ez nagyon fontos, mert nagyon szeretjük a székházunkat. Most ideiglenesen a színházteremben zajlanak a próbák. Nagyon köszönjük a Szarvas Gábor Könyvtárnak, hogy befogadta az egyesületet, de szeretnénk minél előbb visszaköltözni a székházba, mert az a mi otthonunk, és azt szeretik a gyerekek, ugyanis ott érzik jól magukat. A Vadvirág HK-nak 150 tagja van az óvodás korosztálytól a felnőttekig. Sok szakcsoport működik az egyesületben. Négy csoportban zajlik a néptáncoktatás, van három tamburazenekar, köztük kezdő, középhaladó és haladó, valamint két furulyacsoport és egy kézimunkaszakkör. Nagyon fontos lenne számukra, hogy visszaköltözzenek a székházba, hiszen ott tudják igazán megtartani a próbákat, mindenki ott szokta meg a munkát. Rendezvényeket is tartottunk az épületben, és reményeink szerint a felújítás után majd egy olyan művelődési ház lehet, amely mindenki számára nyitott lesz. Nemcsak hagyományápolással kapcsolatos rendezvényeket fogunk tartani, hanem továbbképzéseket, komoly- és könnyűzenei koncerteket, valamint író-olvasótalálkozókat is tervezünk. A Vadvirág-székház Ada lakosainak is nagyon fontos találkozó helye lesz – fogalmazott Varga Lívia, a Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke.