2024. április 26., péntek

Máltát is meghódították a zentai vitézek

Nagy sikerrel mutatkozott be a Szt. Longinus KHE a szigetországban

Egyedülálló haditettet vittek véghez a közelmúltban a zentai Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület haditornászai és tűzzsonglőrei, ugyanis nemrég Máltán is nagy sikerrel mutatkoztak be az észak-bácskai község vitézei.

A civil szervezetet meghívták a máltai Birguban, vagy ahogyan a külföldiek jobban ismerik, Cita Vittorosiában megrendezett Birgufestre, ahol a rendezvény egyik fénypontjának tekinthető, Birgu gyertyafényben elnevezésű rendezvényen mutatkoztak be a helyi lakosság és a fesztiválra látogató rengeteg turista előtt. Ezen az estén a városban kikapcsolják a közvilágítást, és a lakosság a fesztiválozókkal karöltve gyertyákkal, fáklyákkal és mécsesekkel világítja ki a várost. A zentai hagyományőrző egyesületet a szigetországba kivándorolt egyik tagjuk közreműködésének köszönhetően hívták meg a rendezvényre.

– Bajtársunk Máltán kezdett el dolgozni, ám továbbra is hajtotta a szíve, hogy kivegye a részét a középkori hagyományőrzésből, és addig próbálkozott, amíg sikerült megszerveznie, hogy meghívjanak minket erre a különleges fesztiválra – mesélte Nagy Abonyi Szabolcs, a longinuszosok csapatkapitánya, aki elmondta azt is, hogy a rendezvényen megismerkedtek a szervező Project Lazarus egyesülettel, amely úgyszintén a középkori hagyományok felelevenítésével foglalkozik, ezen belül elsősorban a 13. század történelmével. Velük együtt vettek részt az egyik kísérőrendezvényen, amelyen teljesen lenyűgözték a közönséget és velük együtt a város polgármesterét is, aki elárulta nekik, hogy a fellépésük után a birguiak napokon keresztül elismerően nyilatkoztak a látványos bemutatójukról.

A Szt. Longinus KHE tagjai Máltán elsősorban tűzzsonglőrködtek, mivel a légi járatok rigorózus szabályzatai miatt más felszerelést nem vihették magukkal. Betekintést nyerhettek abba is, hogy Máltán mennyire érdekesen ápolják a középkori hagyományokat.

– Ők az ún. passzív haditornások közé tartoznak, akiknek bemutatói, ellentétben a miénkkel, nem annyira akciódúsak, hanem sokkal inkább a korabeli életmódot mutatják be. Azt, hogy milyen felszerelést használtak, milyen arzenállal voltak felszerelkezve az egykori lovagok és hasonlók. Ennek ellenére azért volt közöttük néhány tapasztalt bajvívó is, akikkel megpróbáltuk összemérni az erőnket és a tudásunkat – mesélte Szabolcs, aki elmondta, hogy mivel nem voltak adottak a biztonsági feltételek, mindkét fél egymás elismerésével fejezte be a viadalt. Máltán ugyanis nagyon komolyan veszik az ilyen jellegű hagyományőrzést, és minden egyes bemutatóra biztosítást is kötnek, így amennyiben valaki esetleg védőruha nélkül venne részt ilyesmiben, és megsérülne, akkor a biztosítástól is elesne.

– Az összecsapás után az aktuális ellenfeleinkkel beszélgetve megegyeztünk abban, hogy ezt a harcot még valahol, valamikor folytatnunk kell – jegyezte meg mosolyogva beszélgetőtársunk, aki elmondta, hogy mindkét hagyományőrző egyesület nagyon bízik abban, hogy a sors nem csupán egy alkalomra hozta őket össze, hanem a jövőben is találkoznak egymással.

A Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjainak egyébként az idén is nagyon sok helyre sikerült eljutniuk. Nagy Abonyi Szabolcs elmondta, ahhoz képest, hogy arra számítottak, az elmúlt évben csupán különféle műhelymunkával foglalkoznak, rengeteg helyen felléptek, sok emberrel megismerkedtek, amit természetesen folytatni is szeretnének.

– Ez egy nagyon jó, ám rendkívül fárasztó év volt számunkra, és szeretnénk, ha a következő esztendő is hasonló, vagy talán még ennél is jobb lenne – jegyezte meg Nagy Abonyi Szabolcs, hozzátéve, hogy a rendezvényszervezőknek érdemes minél előbb leszervezniük a fellépéseiket, mert idén például számos olyan bemutatót voltak kénytelen lemondani, amelyre az utolsó pillanatban hívták meg őket.