2024. április 26., péntek

Észak-Korea idiótának és gazembernek nevezte a japán miniszterelnököt

Észak-Korea idiótának és gazembernek nevezte Abe Sindzó japán miniszterelnököt csütörtökön, és azt javasolta a kormányfőnek, mondjon le arról, hogy valaha is beteszi a lábát Phenjanba

Phenjan dühét az váltotta ki, hogy Japán azt állította: Észak-Korea az ENSZ-szankciók alá tartozó ballisztikus rakétákat tesztelt a múlt héten. Phenjan saját bevallása szerint rakéta-sorozatvetőt próbált ki.

Japán vádjai becsmérlő szavakat váltottak ki egy észak-koreai tisztségviselőből.

"Abe, Japán miniszterelnöke idióta és gazember" - írta a KNCA észak-koreai hírügynökség által nyilvánosságra hozott közleményében Szong Il Ho nagykövet.

A japán kapcsolatok normalizálásáért felelős diplomata  "félkegyelműnek" nevezte a kormányfőt, aki szerinte nem tudja, mi a különbség a ballisztikus rakéta és a rakéta-sorozatvető között.

"Abe jobban tenné, ha örökre lemondana arról az álmáról, hogy beteszi a lábát Phenjanba" - állt a közleményben.

A japán miniszterelnök korábban jelezte: kész találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, hogy megtárgyalják az észak-koreai rezsim által a hetvenes-nyolcvanas években elrabolt japán állampolgárok ügyét.

Japán szinte mindennapos gyakorisággal kerül az észak-koreai média célkeresztjébe a Koreai-félsziget huszadik század eleji megszállása miatt.

Phenjan eddig nem mutatott nagy érdeklődést a japán kapcsolatok ápolása iránt. Kim az elmúlt években több külföldi vezetővel találkozott - köztük Donald Trump amerikai, Hszi Csin-ping kínai, Vlagyimir Putyin orosz és Mun Dzse In dél-koreai elnökkel - de japánokkal nem.

Észak-Korea a múltban is különféle válogatott jelzőkkel illetett politikusokat. Donald Trumpot például "zavarodott elméjű fecsegőnek", elődjét, Barack Obamát pedig "majomnak" nevezte. Pak Gun Hje volt dél-koreai elnököt "boszorkánynak" és "dörzsölt szajhának" tartották Phenjanban, akit Barack Obama futtat.