2024. április 26., péntek

A szabadságharc és a szolidaritás emlékére

Filmvetítéssel, mécsesgyújtással emlékeztek Kishegyesen 1956-os eseményekre

Hétfőn este a Possession Hagyományőrző Egyesület és a kishegyesi helyi közösség szervezésében emlékeztek az 1956-os magyar szabadságharcra.

Kudlik Zoltán az 56-os eseményekről beszél (Lakatos János felvétele)

Kudlik Zoltán az 56-os eseményekről beszél (Lakatos János felvétele)

A rendezvény alkalmi beszéddel, és az 56-os eseményeknek szentelt emléktábla megkoszorúzásával kezdődött. Kudlik Zoltán, a Nagy Imre Társaság elnöke a magyar szabadságharcról és annak délvidéki vonatkozásairól beszélt, külön kitérve arra, hogy a kishegyesiek milyen sokat tettek a menekültekért. A beszéd után az emléktáblánál többek között virágot helyezett el dr. Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja. A koszorúzást filmvetítés követte, amit a szervezők a Vajdasági Vándormozival együttműködve valósítottak meg. Később mécseseket helyeztek el a résztvevők az '56-os emléktábla előtt. Ez a mozzanat már több éve hagyományosan része a kishegyesi megemlékezésnek.

Sándor István, a Vajdasági Magyar Szövetség kishegyesi szervezetének elnöke és az esemény egyik szervezője arról számolt be a médiának, hogy 3 évvel ezelőtt a Nagy Imre Társaság, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, és a kishegyesi helyi közösség együttműködésének köszönhetően helyezték el az emléktáblát a művelődési otthon falára.

– November 4-én lett elhelyezve ez az emléktábla. Azért pont ezen a dátumon, mert ekkor telt el pontosan 60 év a forradalom leverése után. Az akkori Magyarországról számos irányba menekültek az emberek, egy részük a déli határt választotta. Többek között Kishegyes is érintett volt a magyarországi menekültek befogadásában. A Pecze-kastély volt az egyik helyszín, ahol élelmet, menedéket, és segítséget kaptak a megtorlás elől menekülők. A forradalom eszmeiségének, illetve ennek a jó szándéknak állítottunk emléket 2016-ban. A Possession Hagyományőrző Egyesület és a kishegyesi helyi közösség pedig hagyományőrző szándékkal az emléktábla kihelyezése óta minden évben megemlékezést szervez. Mind a koszorúzással, mind a mécses meggyújtásával emléket állítunk az 56-os történéseknek. Az első évben egy konferenciát és egy előadást szerveztünk, 2017-ben történelmi témájú vetélkedőt, illetve fogalmazásíró pályázatot, tavaly pedig a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület 56-os tematikus műsora került bemutatásra – számolt be Sándor, majd arról is szólt, hogy az idén a Vajdasági Vándormozival együttműködve egy filmvetítést szerveztek: Az anyám és más futóbolondok a családból című magyar filmet tekinthette meg a kishegyesi közönség. Végezetül azt is megtudtuk a szervezőtől, hogy a Possession Hagyományőrző Egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél pályázott a rendezvény lebonyolítására, így a filmvetítés a résztvevők számára teljesen ingyenes volt.