2024. április 26., péntek
ADAI SZARVAS GÁBOR KÖNYVTÁR

Suzanne Szász nyomában

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár a magyar fotográfia napja alkalmából Csöppnyi diadalok címmel az idén harmadik alkalommal hirdetett fotópályázatot, amelyre huszonkét Ada községbeli kötődésű amatőr fotós százkét gyermekfotót küldött be.

A Csöppnyi diadalok címmel meghirdetett fotópályázat díjazottjai (Csincsik Zsolt felvétele)

A Csöppnyi diadalok címmel meghirdetett fotópályázat díjazottjai (Csincsik Zsolt felvétele)

Az idén Suzanne Szász magyar származású fotóművész, gyermekfotós munkásságát középpontba állító fotópályázat végeredményét hétfőn este hirdették ki a könyvtár képtárában, ahol a pályamunkákból kiállítás is nyílt. A kiállításmegnyitón és a díjkiosztón Barna Kolozsi Valéria könyvtárigazgató és Morvai Nagybali Tamara könyvtáros köszöntötte az egybegyűlteket, és adta át a díjakat. Ezt megelőzően az igazgató beszélt a fotóművészetről és az alkotásokról, majd a könyvtáros szólt a fotópályázatról. Morvai Nagybali Tamara elmondta, hogy a gyermekfotó első látásra könnyű műfajnak tűnhet, de az igazán eredeti alkotások azok, amelyeknél a fotós megfigyelőként van jelen, és kivárja a megfelelő pillanatot, helyzetet, alkalmat.

– Suzanne Szász igazi mestere volt ennek. Ahogy dr. Benjamin Spock The Body Language of Children című könyvének előszavában írta róla: Suzanne Szász korántsem csupán rátermett gyerekfényképész, hanem értő tanulmányozója a gyermeki érzelmeknek. Sokat dolgozott együtt a gyerekek fejlődésével és irányításával foglalkozó szakemberekkel, de megfigyelései arról, miként fejezik ki a gyerekek arcuk és testük mozgásával érzelmeiket, teljesen önállóak és eredetiek. Felismeréseit sok ezer saját felvételének tanulmányozásával dolgozta ki – idézte a könyvtáros az előszó szerzőjét, majd szólt Suzanne Száz életútjáról és munkásságáról is.

– A világ legjobb gyerekfotósaként aposztrofálják, Székely Zsuzsa néven született Budapesten 1915-ben. Első jövedelmeiből vette meg fényképezőgépét, ám hivatásszerűen csak 1946-tól, Amerikába kerülése után kezdett foglalkozni fotózással. Együtt dolgozott Aigner László magyar fotográfussal, ami szakmai szempontból jövedelmező volt számára, majd egy nyári gyerektáborban eltöltött pár hétnek köszönhetően megszületett legkedvesebb témája, amely döntően befolyásolta további munkásságát. Mindig egyedül és kevés felszereléssel dolgozott, nem használt például vakut sem, hogy ne zavarja a gyerekeket – fogalmazott Morvai Nagybali Tamara.

A fényképeket háromtagú zsűri bírálta el: Vajda Emese képzőművész, Poborai Örs fotós és Barna Kolozsi Valéria képzőművész, a Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója. A zsűri döntése értelmében első díjban részesült Zelenka Anna Életrevaló című fényképe, a második díjat Pecze Rózsa Sikátor című fotója érdemelte ki, Szőke Imre Utcazenész című felvétele pedig harmadik díjban részesült. A zsűri négy fotós munkáját jutalmazta különdíjjal: Lehócki Lúcia Nyom az üvegen, Bakos Anita Márk 2., Nagy Beáta Én akarom, valamint Gordán Bálizs Angéla Sehol egy játszótárs című alkotását.