2024. április 26., péntek

Hamarosan új utcanévtáblák

Útfelújítások és új parkoló kialakítása a Vasutas település helyi közösségben
Hamarosan több háromnyelvű utcanévtábla is lesz a helyi közösségben (Fotó: Gergely Árpád)

Hamarosan több háromnyelvű utcanévtábla is lesz a helyi közösségben (Fotó: Gergely Árpád)

A helyi közösségi választások után számos fejlesztésre került sor a Vasutas település helyi közösség területén. Többek között rendezték a Majsai hídnál lévő kút környékét, parkolót alakítottak ki a Majsai úti óvoda előtt, és új aszfaltburkolatot kapott a Szervó Mihály utca elején lévő gyalogjárda. A helyi közösségben történt felújításokról Mészáros Klaudio, a helyi közösség tanácsának elnöke és Boros Elvira tanácstag, a VMSZ helyi szervezetének elnöke nyilatkozott lapunknak.

Mészáros Klaudio (Fotó: Patyi Szilárd)

Mészáros Klaudio (Fotó: Patyi Szilárd)

Mészáros Klaudio elmondta, hogy a Majsai úti óvoda előtti gyalogjárda új aszfaltburkolatot kapott, valamint az óvoda előtt parkolót is kialakítottak, amely az autóbuszmegálló, azaz a régi iskolaépülettől egészen a Vajdaság Erdei Közvállalat épületéig húzódik. A parkoló húsz autó egyidejű parkolását teszi lehetővé, ezzel pedig megoldódott azon szülőknek és nagyszülőknek a parkolási problémája, akik a kicsi gyermekeiket vagy unokáikat hozzák, illetve viszik akár az óvodába akár az iskolába.

Felújításra került a Vasutas település egyik jelképe is.

A Vasutas település jelképének számító kút (Fotó: Gergely Árpád)

A Vasutas település jelképének számító kút (Fotó: Gergely Árpád)

– Felújítottuk a Majsai hídnál lévő kutat, amelyet sokan csak Viktória-kútként ismernek. Korábban hatalmas gödrök voltak a kút körül, ami miatt ezen a helyen nehézkes volt a parkolás. Most zúzott kővel szórtuk be a kút környékét. A kút alatt lévő betonkocka félre volt lökve, ami most ismét a helyére került. Emellett a kút mellé egy szemeteskosarat is elhelyeztünk. Ez a helyi közösség egyik legforgalmasabb pontja, ugyanis sokan jönnek ide ivóvízért, főleg a makkhetesi polgárok veszik igénybe ezt a kutat. A Szervó Mihály utca elején lévő gyalogjárda, amely éppen a kútnál kezdődik, új aszfaltburkolatot kapott. A Dugovics Titusz utca elején szintén a gyalogjárdát újítottuk fel, körülbelül húsz-harminc méteres szakaszon. A Hunyadi János utcában pedig zúzott követ szórtunk le. Ez az utca korábban a helyi közösség egyik leggödrösebb, legsárosabb utcái közé tartozott – nyilatkozta a tanácselnök.

A Szervó Mihály utca újraaszfaltozott gyalogjárdája (Fotó: Gergely Árpád)

A Szervó Mihály utca újraaszfaltozott gyalogjárdája (Fotó: Gergely Árpád)

Mészáros Klaudio azt is elmondta, hogy a kút az utóbbi időben gyakran szerepelt a híradásokban abból kifolyólag, mert gyakran használják a Szabadkán tartózkodó migránsok. Hozzátette, hogy eddig semmilyen incidensre nem került sor a migránsok és a helyi lakosság között, de beszélt a rendőrség illetékes körzeti megbízottjával, és azóta a rendőrség sűrűbben járőröz a kút környékén, amellyel a helyiek biztonságérzetét kívánják növelni.

A felújításra szoruló helyi közösség épülete (Fotó: Gergely Árpád)

A felújításra szoruló helyi közösség épülete (Fotó: Gergely Árpád)

A tanácselnök azt is elmondta, hogy hamarosan új utcanévtáblákat helyeznek ki a helyi közösség területén.

– A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságtól kaptunk támogatást 33 új három nyelvű utcanévtábla kihelyezésére. Ennek a támogatásnak az értéke 110 ezer dinár. Ez nagyon fontos beruházás a helyi közösség számára, ugyanis sok helyen még mindig csak szerb nyelvű táblák jelzik az utca nevét. Ennek a támogatásnak az első részlete már meg is érkezett, és két hét múlva már el is kezdődik az új utcanévtáblák kihelyezése – mondta Mészáros Klaudio.

Boros Elvira (Fotó: Patyi Szilárd)

Boros Elvira (Fotó: Patyi Szilárd)

Boros Elvira a fentiekhez hozzátette, hogy az idei évben folytatódott a helyi közösség legforgalmasabb útjának, a Majsai útnak szakaszonkénti felújítása. 2017-ben a Majsai híd és az iskola közötti szakasz kapott új aszfaltburkolatot, az előző évben az iskola és a körforgalom közti részt újították fel, ebben az évben pedig a körforgalom és a Majsai úti első kanyar közti rész került sorra. Kiemelte, hogy a Vasutas település piacát idén tetőszerkezettel fedték le, valamint új asztalokat is kihelyeztek az árusok számára. Emellett a helyi közösség épületének néhány helyiségét is felújították. Azonban ez az épület igen rossz állapotban van, a tetőszerkezet beázik, ezért hamarosan elkészítik az épület felújításának tervdokumentációját.

A Majsai utat szakaszonként újították fel (Fotó: Gergely Árpád)

A Majsai utat szakaszonként újították fel (Fotó: Gergely Árpád)

A helyi közösségi választások óta havonta két szerdán fogadóórát tart a tanácselnök. A soron következő fogadóórára ma 17 és 19 óra között kerül sor a helyi közösség épületében. Mészáros Klaudio elmondta, hogy minden polgárt szeretettel várnak. Egyaránt várják a javaslatokat, észrevételeket. Hozzátette, hogy a polgároknak tanácsokkal is tudnak szolgálni, hogy bizonyos ügyekben hova kell fordulni, mely hivatalok az illetékesek egy adott ügyben. Ebben a hónapban még 20-án kerül sor egy fogadóórára, szintén 17 és 19 óra között.