2024. április 26., péntek

Az emlékezet őrzője

Bácsföldváron felszentelték az 1944–45-ös ártatlan áldozatok tiszteletére állított emlékművet

A római katolikus temetőben november 2-án, halottak napján emlékeztek meg az ártatlan áldozatokról. A bácsföldvári temetőben először 1994-ben, az akkori Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének helyi szervezete állított egy fakeresztet, amelyet 20 éven át mindenszentekkor megkoszorúztak a helyiek, és amely mellett megemlékeztek az áldozatokról.

Fotó:Ádám Jennifer

Fotó:Ádám Jennifer

Azonban 2014-re az idő vasfoga kikezdte a fakeresztet és eltört, ezt követően a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének ajánlatára két helyi fafaragó, Fülöp Attila és Ragács Ervin elkészítette a most is ott álló fakeresztet. Az új, márványból készült kereszt maradandó mementó lesz minden magyar lakosnak. Az emlékezés helyéül szolgáló jelképet a helybeli Somogyi szül. Jurta Katalinnak és férjének, dr. Somogyi Sándornak köszönheti a falu.

– Még ha nekünk nem is voltak áldozataink, együttéreztünk azokkal, akik tőlünk még jobban megszenvedték ezeket a szörnyű történéseket. Mindent meg kell őriznünk, amit még el lehet mesélni az utókornak a múltról. Legyen ez az emlékmű egyrészt az emlékezet őrzője, másrészt pedig a megbocsátás helye is – mondta Katalin.Paskó Csaba kelebiai plébános alkalmi beszédet mondott, majd dr. Horváth László atya megáldotta és felszentelte az emlékművet. – A Délvidék számára nagyon fontos az, hogy az elmúlt néhány évben beszélhetünk az áldozatainkról, akik a 44–45-ös borzalmak ártatlan áldozatai voltak. A magyar közösségeinket mélyen érintette és eddig még egy gyertyagyújtást sem engedhettünk meg magunkat, mert szigorú büntetés járt érte. Ma már ismét visszatekinthetünk és elhelyezhetjük a kegyelet virágait – fogalmazott Paskó Csaba.Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, a múltat teljes terjedelmében és minden apró részletében nem lehet feltárni, de törekedni kell erre. Meggyőződése, hogy évről évre ezek az emlékhelyek gyarapodni fognak.

– Sajnos nagyon sok hely van, ahol emléket kell állítani az ártatlan áldozatok emlékére. Fontos, hogy megőrizzük a közösségi tudatot arról, hogy '44-ben és '45-ben mi történt, és hogy a felnövekvő generációnak ezt elmondjuk, valamint azt is elmondjuk, milyen utat tettünk meg az elmúlt 75 évben – tette hozzá Pásztor István.A koszorúzáson részt vett még Ternovácz István, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagja. Óbecse község önkormányzata nevében Kinka Erzsébet és Stefaniga Csaba helyezett el koszorút. A VMSZ–VMDP–MEP koalíciót Csernyák Mihály és Lovasi Latincsity Zsolt képviselte, a VMSZ óbecsei szervezetének nevében pedig dr. Molnár Viktorés Fehér László koszorúzott.