2024. április 23., kedd
SPORTHÍREK

Megvan a kilencedik is!

VÍZILABDA

Zsinórban kilencedik trófeáját nyerte a Ferencváros férfivízilabda-csapata, miután az európai szuperkupa hétvégi döntőjében 14:11-re legyőzte a Marseille együttesét. A találkozó favoritja ugyan a Fradi volt, a francia együttes a találkozó elején mégis szétzilálta a zöld-fehérek védekezését – a 2:2-es első negyed után 6:2-es etapot produkálva 8:4-re vezetett Marc Amardeilh gárdája. A nagyszünetben Varga Zsolt nem kímélte játékosait, akik az alapos fejmosást követően összeszedték magukat: a harmadik nyolc percben felzárkóztak, majd a záró játékrészben magukhoz ragadták a vezetést, és eldöntötték a győztes kilétének kérdését.

A Ferencváros 1978, 1980 és 2018 után nyert ismét európai szuperkupát.

Három magyar továbbjutó a nőknél

A hétvégén rendezték a női Euroliga selejtezőtornáit. A magyar csapatok közül az UVSE, a Dunaújváros és a BVSC jutott tovább a legjobb tizenhat közé, míg a Fradi búcsúzott a sorozattól. A Benczur Márton vezette UVSE és a Mihók Attila irányította Dunaújváros csoportelsőként – előbbi hazai pályán, utóbbi Rómában szerepelt –, Petrovics Mátyás BVSC-je pedig harmadikként lépett tovább (Berlinből) a következő körbe.

NBA

Generációk ütközete

Nem akármilyen párharcot vívott egymással hétvégén a Dallas és a Lakers. A 20 éves Luka Dončić fémjelezte Mavericks a nyáron LeBron Jamest megszerző „taviak” ellen szinte végig élen járt, egyszer 15 ponttal (53:38) is, ám a 34 éves „James király” vezetésével a Lakers az utolsó percekben döntetlenre mentett (103:103), majd az ötperces ráadásban tovább vitte a lendületet, és viszonylag nagy különbséggel nyert (110:119). Mindkét klasszis a hátán vitte csapatát, és impozáns tripla-duplát jegyzett: a szlovén 31 pontja mellé 15 asszisztot és 13 lepattanót írt be, James 39 ponttal, 16 assziszttal és 12 lepattanóval zárt, és szinte egymaga döntött a győzelemről a kritikus percekben. Marjanović először kapott lehetőséget tétmeccsen a Dallas mezében, 10 perc alatt 4 pontig és 7 lepattanóig jutott.

Szezonbeli első győzelmét aratta a Sacramento a Utah ellen (102:101), Bogdanović 14, Bjelica 11 ponttal járult hozzá a Kings sikeréhez, míg Jokić Denvere két vereség után Orlandóban diadalmaskodott (87:91), a zombori center 20 pontjának is köszönhetően.

RÖPLABDA

A Spartacus zsinórban negyedszer nyert

A bajnoki nyitányon a Ribnicától elszenvedett vereség után a Spartacus zsinórban negyedik győzelmét aratta. A szabadkaiak Belgrádban nagy, ötszettes csatában múlták felül a Crvena zvezdát, a fővárosiak elleni jó napot a Vojvodina tette teljessé a Partizan felett aratott győzelemmel.

A következő fordulóban a Spartacus a pazovai Jedinstvo, a Vojvodina pedig a kraljevói Ribnica vendége lesz.

Szuperliga, férfiak, 5. forduló: Crvena zvezda–Spartacus 2:3, Novi Pazar–Radnički (K) 1:3, Vojvodina–Partizan 3:2, Mladi radnik–Niš 3:2, Ribnica–Jedinstvo (P) 3:0. Az élcsoport: Vojvodina 4:1, Radnički (K) 4:1, Spartacus 4:1, Mladi radnik 3:2 stb.

Szuperliga, nők, 5. forduló: Ub–Vizura 3:0, Spartacus–TENT 0:3, Beograd–Železničar 2:3, Jedinstvo (P)–Klek 3:0, Partizan–Crvena zvezda 0:3. Az élcsoport: TENT 5:0, Jedinstvo (P) 5:0, Crvena zvezda 3:2, Ub 3:2 stb.

SAKKCSAPAT-EB, BATUMI

Az orosz válogatottak diadala

Batumiban mind a férfiaknál, mind a nőknél az orosz válogatott győzelmével ért véget a csapat-Európa-bajnokság. Szerbia férfiegyüttese a 8. fordulóban 2,5:1,5-re kikapott a franciáktól, majd az utolsóban 2:2-t játszott a fehéroroszokkal, és 9 meccsponttal a 23. helyen végzett. A magyarok előbb 3:1-re nyertek a norvégok ellen, az utolsó meccsen azonban kellemetlen meglepetésre 2,5:1,5-re kikaptak a törököktől, és végül csupán a 26. helyen zárták a tornát 8 ponttal. A végeredmény: Oroszország 15, Ukrajna és Anglia 14, Örményország 13, Horvátország 12 pont, stb.

A női mezőnyben kimagaslott az orosz csapat, senki sem tudta komolyabban megszorongatni. A szerb női csapat a 8. fordulóban 2:2-re végzett a görögökkel, a magyarok 2,5:1,5-re legyőzték Szlovéniát, az utolsó körben pedig egymás ellen 2:2-re végeztek. Mindkét válogatott 10 meccspontot ért el, a magyarok a 10., a szerbek a 11. helyen zártak. A végeredmény: Oroszország 16, Grúzia 15, Azerbajdzsán 14, Ukrajna és Hollandia 12 pont, stb.