2024. április 26., péntek

Irán újabb urándúsító centrifugákat helyez üzembe

Irán újabb 30 korszerű IR-6-os típusú urándúsító centrifugát helyez üzembe - jelentette be hétfőn Ali Akbar Szálehi, az Iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) vezetője az állami televízióban közvetített beszédében.

Szálehi az Egyesült Államok teheráni nagykövetségének 40 évvel ezelőtti elfoglalása, a több mint egy évig tartó túszdráma kezdetének évfordulója alkalmából beszélt. Az intézkedés a többhatalmi atomalkuban vállalt iráni kötelezettségek teljesítésének további csökkentését jelenti.

"Ma tanúi lehetünk újabb 30 darab IR-6-os centrifuga üzembe helyezésének" - mondta Szálehi, hozzátéve, hogy a lépés Irán eltökéltségét és képességeit hivatott szemléltetni.
Mint mondta, az intézkedéssel most már összesen 60 darab IR-6-os van üzemben.
Az Iráni Atomenergia-ügynökség vezetője beszélt arról is, hogy egy IR-9-es jelzésű új prototípuson dolgoznak, amely az atomalkuban megengedett berendezésekhez képest 50-szer gyorsabban képes uránt dúsítani.
Hozzátette: Irán naponta öt kilogramm dúsított uránt állít elő, amivel két hónap alatt tízszeresére növelte készletét.
"Nem akartunk ilyen lépéseket tenni, de Washington elhibázott politikája rákényszerített erre" - hangoztatta.
Az Irán nukleáris programját korlátozni hivatott 2015-ös egyezmény értelmében az iszlám köztársaság mindössze 5060 darab első generációs IR-1-es centrifugát alkalmazhat urándúsításra.
Tavaly májusban Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, s azóta többször is szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, hogy egy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést. Irán eddig ettől elzárkózott.

Irán idén júniustól elkezdte fokozatosan felmondani kötelezettségvállalásainak egy részét. Azóta Teherán három lépésben jelentett be ilyen intézkedéseket, és minden újabb fázisban határidőket szabott a többi részes ország számára, hogy tegyenek az amerikai szankciókért kárpótlást nyújtó intézkedéseket.
A következő kötelezettségvállalás-korlátozás novemberben esedékes. Ebben a fázisban Irán korlátlanul kezdene el uránt dúsítani a nemrég megépített korszerű és ezáltal gyorsabb centrifugáiban. A 2015-ös megállapodás egyik kulcsfontosságú eleme volt, hogy Irán csak korlátozott mennyiségben dúsíthat uránt és legfeljebb 3,67 százalékos tisztaságú szintre, elejét véve ezzel egy esetleges atomfegyver-programnak. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már augusztus végén jelentette, hogy Irán meghaladta mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértékeket.