2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Hamilton hatszoros

A Formula–1-es USA Nagydíj helyszínén már ahhoz kellett volna csoda, hogy Lewis Hamiltont ne avassák világbajnokká két futammal a szezon vége előtt, és bár Valtteri Bottas megtett minden tőle telhetőt, csapattársa hatodszor is felülhetett a trónra. Hamilton pontelőnye Austinba érkezve már akkora volt, hogy a hátralévő három futamon elég lett volna összesen négy egységet szereznie, miközben Bottasnak minden győzelemre szüksége volt matematikai esélyének életben tartására.

A brit nemzet büszkesége (Fotó: Beta/AP)

A brit nemzet büszkesége (Fotó: Beta/AP)

A finn megnyerte a szoros időmérőt, amely üde meglepetésként teljesen kiegyenlített erőviszonyokat hozott a „nagy ötös” tagjai között, miközben Hamilton az 5. hellyel idénybeli leggyengébb kvalifikációt produkálta. A Ferrari a nyári szünet óta először csúszott le a pole-ról, de a bajaik vasárnapra csak fokozódtak, az ősz óta ismert tempójuk ugyanis váratlanul elillant. Sebastian Vettel az első körökben hátrafelé lépdelt, majd a kitörő felfüggesztés véget is vetett a versenyének, míg Charles Leclerc átlagosan körönként egy másodpercet kapott az élen elhúzó Mercedesektől és a velük a lépést tartani képes Max Verstappentől, így tisztes távolságból lett negyedik. Verstappen nem is köntörfalazott: szerinte a Ferrari visszaesésének köze van ahhoz, hogy a Red Bull nemrég megkérdőjelezte motorjaik szabályosságát az FIA-nál.

Az eltérő taktikát választó Mercedesek a hajráig bizonytalanná tették a győzelem sorsát: Hamilton egy, míg Bottas két kerékcserével számolt, de a finnek a frissebb gumikon sikerült levadásznia csapattársát, és öt körrel a vége előtt vissza is vette a vezetést.

Hamilton végül önfeledten ünnepelhette hatodik világbajnoki címét, amivel az örökranglistán megelőzte Juan Manuel Fangiót, jövőre pedig vb-címek és győzelmek terén is beérheti a tíz éve még beérhetetlennek gondolt Michael Schumachert.

Az USA Nagydíj végeredménye: 1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:33:55,653, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +4,1 másodperc hátrány, 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) +5,0 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 381 pont, 2. Bottas 314, 3. Leclerc 249, 4. Verstappen 235, 5. Vettel 230 stb. Csapatok: 1. Mercedes 695 pont, 2. Ferrari 479, 3. Red Bull 366, 4. McLaren 121, 5. Renault 83 stb.