2024. április 26., péntek

Zárt és emeletes lesz

Elkészült az átépítés előtt álló szabadkai Tejpiac látványterve

Évtizedek óta problémákat okoz a Tejpiac elöregedett infrastruktúrája. A szabadkaiak kedvelt bevásárlóhelye alatt húzódó csatornahálózat még Mária Terézia idejében épült ki, és mára olyannyira elöregedett, hogy helyenként omladozik, aminek következtében a talaj süllyedni kezdett. Emellett az évek alatt megnövekedett forgalom, és a környékén gombamód szaporodó lakótömbök igencsak megnehezítik a hozzáférhetőséget és a parkolást. A Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat már jó ideje tervezgeti a piac teljes felújítását, amihez a részletes városrendezési tervet követően első lépésként már el is készültek a látványtervek.

A tervrajzok elkészítésére várostervező szakembereket, a Városi Építési Titkárság, a Műemlékvédelmi Intézet szakembereit, illetve a közvállalat munkatársait kértek fel. A képeken látható tervet Aleksandra Milinković, az újvidéki Építészeti és Városrendezési Tanszék professzora készítette.

Dejan Ljubisavljević, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat igazgatója a Subotičke Novine hetilapnak adott nyilatkozatában elmondta, számos javaslatot átnéztek, amíg el nem fogadták Madrid egyik legszebb piaca, valamint a szabadkai szecesszió ötvözetén alapuló épület látványtervét.

– A városi piac teljesen beleillik majd a szecessziós környezetbe, a Zsinagóga, a Gimnázium, a Népszínház, a Városháza és más fontos épületek miliőjébe, ami egy kötelező szempont volt a döntésünk során. A közvállalat alapítójaként az önkormányzat hoz határozatot a további feladatokról. A következő lépés a főterv megalkotása lesz, ami lehetővé teszi a befektetés összegének meghatározását, és ezután keresnek anyagi forrásokat a megvalósításához – nyilatkozta az igazgató a hetilapnak.

Rumenyákovity Karlo, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat munkatársa lapunknak elmondta, hogy a látványterv elkészítésének egyik elsődleges szempontja a látványosság volt, ami felkeltheti a helyiek és a turisták figyelmét, másrészt a megfelelő munkavégzési körülményeket is biztosítania kell az árusoknak.

– Egy olyan piacot szeretnénk megépíteni, amit a szabadkaiak és környékbeliek már régóta megérdemelnek. Egy látványos épületet akarunk kialakítani, ami a turisták és a vásárlók szempontjából is vonzó, a bérlők számára pedig működőképes. Az épület zárt, klimatizált lesz, ami megfelelő körülményeket teremt a használóinak, ellentétben a mostanival, ami teljesen nyitott és meglehetősen viszontagságos benne a munkavégzés. Az árusoknak télen időnként –20 °C-ban kell dolgozniuk, a tikkasztó nyári hőségben pedig 40 °C-ban. Ezen szeretnénk javítani egy világszínvonalú, korszerű épülettel. Az eddigi tervek alapján elmondható, hogy országunkban is egyedülálló lesz – emelte ki Rumenyákovity Karlo.

Az átépítéssel a csatornahálózat elöregedésének és a parkolási lehetőségek hiányának több évtizedes problémája is megoldódik.

– A csatornahálózat több mint száz éve épült és folyamatosan problémát okoz, mert annak fala beomlik a piac alatt, és ez süllyedéshez vezet. A jelenlegi parkolási lehetőségek is korlátozottak mind a vásárlók, mind pedig a bérlők számára, és a felújítással ezen is változtatnánk – mondta a közvállalat munkatársa.

Nem csak a látványterv készült el, hanem a belső elrendezés ötletterve is. Eszerint az új piacot három részre tagolnák, és emeleti része is lenne.

– A piac Zsinagóga felőli bejáratánál kap helyet a turisztikai kínálat, ahol a szabadkai és környékbeli termelők gasztronómiai különlegességeit árulják. A készételeket akár helyben is elfogyaszthatják a vevők, az emeleten pedig egy kávézót képzeltünk el, ami kellemes környezetet teremthet a vásárláshoz. A vevők a teraszon üldögélve, baráti társaságban, kávét szürcsölgetve gyönyörködhetnek a Zsinagógában. A második szektor az épület közepén helyezkedik majd el, ott tojást, halat, húst, tejterméket vásárolhatnak nyers, konyhakész vagy félkész formában. A harmadik részen, a piac legvégén a friss zöldség és gyümölcs árusok kapnak helyet, és e fölött raktárhelyiség húzódik majd. Évek óta problémát okoz a tárolás, a termelők folyamatosan szállítják termékeiket, egy raktárhelyiség kiépülése azonban nagy segítség lenne a számukra. A logisztikai részleg, az irodák és a műszaki részleg a földszinten maradnak – részletezte Rumenyákovity Karlo.

A piac autóval való megközelítése meglehetősen problémás. Mindkét oldaláról sorompók nehezítik a forgalmat, az új tervek szerint azonban átjárhatóbbá tennék a területet.

– Terveink szerint a piac környéke nem lesz ennyire zárt, mint jelenleg. A parkolót a közelben szeretnénk kialakítani, hogy a vásárlók könnyebben tudják szállítani a piacon megvásároltakat. Egy sokkal hozzáférhetőbb környezetet szeretnénk biztosítani mindenki számára. Tervben volt egy mélygarázs építése is, azonban az elvégzett felmérések azt mutatták, hogy a talaj minősége és az említett csatornahálózat miatt ezt nem tudjuk megvalósítani – magyarázta a Szabadkai Piacok munkatársa.

Annak ellenére, hogy még mindig a piacon kapni a legfinomabb és legfrissebb termékeket, a bevásárlóközpontok nagy konkurenciát jelentenek az eladóknak. A felújítások után azonban a vásárlók délután is beszerezhetik majd a hazai termelők áruját.

– A piacokkal szemben egyre többen részesítik előnyben az üzletek kínálatait. Jelenleg sokkal többet nyújtanak, mint amire a piac képes. Szokássá vált a hétvégi és a csak délelőtti piacozás, emiatt a nyitvatartási időn is változtatnánk. Szeretnénk, ha a piac délután is működhetne, mert így fel tudnánk venni a versenyt a bevásárlóközpontokkal. Az új parkolórendszer kialakítása is ezen hivatott változtatni, akárcsak a klimatizált környezet, amit a teljes tető alá helyezés könnyít majd meg – mondta Rumenyákovity Karlo.

A városi piacon jelenleg 408-an bérelnek standot és emellett 90 üzlethelyiséget béreltek ki. Az átépítéssel ez nem bővül. A helyek bérlésének ára 2011-óta változatlan, azonban a renoválás követően árkorrekcióra számíthatnak az árusok.

– A piac kapacitása az árusok számát illetően nem fog változni, mert azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt években nincs minden hely kihasználva. Vannak üres asztalok, azonban abban reménykedünk, hogy az építkezés után ezeket a helyeket is ki tudjuk adni. Az építkezés következményeképpen sajnos az áraknak is növekedniük kell, viszont a jelenlegi körülményekhez képest, az új épület standjai bérbevételének árai teljesen elfogadhatóak lesznek – fogalmazott Rumenyákovity.

A megfelelő infrastruktúra kialakítása, és az egyemeletes épület kiépítése időigényes feladat. A kivitelezéshez többi közvállalat összehangolt munkájára van szükség. A Szabadkai Piacoknak az árusokra is gondolnia kell, több száz bérlő családja megélhetése függ a munkálatok folyamatától.

– Az építkezés ideje alatti folyamatos működésről már folynak tárgyalások. A felújítás előtt a piac alatt húzódó csatornahálózat problémáját kell megoldani. A szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalattól olyan információkat kaptunk, hogy ez fázisokban oldható meg, így nagy valószínűséggel a városi piac is így újul majd meg. Az átépítést igyekszünk minél gördülékenyebben megoldani, hogy senkinek se kelljen hónapokon keresztül munka nélkül maradnia. Valószínű, hogy bizonyos ideig a piac egy részét máshova, a jelenlegi piac közelébe helyezzük ki, a többi rész pedig részletekben épül majd ki – jegyezte meg Rumenyákovity Karlo.