2024. március 19., kedd

Továbbra is vakvágányon

Nagybecskerekről nem lehet vonattal eljutni sem Újvidékre, sem Belgrádba – Újraindult a Nagykikindai járat

Közép-Bánátban minimális a vasúti közlekedés. Pedig nagy hírverést csaptak a Nagybecskerek és Újvidék, valamint a Nagybecskerek és Belgrád közötti vasúti járatok újraindításakor. Azonban kevés utasa volt a járatnak, aztán felújítási munkálatokra hivatkozva, nyolc hónappal ezelőtt, beszüntették ezeket a járatokat. Nagybecskerek és Nagykikinda között is az utóbbi hónapokban csak autóbuszok közlekedtek. A vasúti közlekedést újraindítását november 1-jére jelentették be. Azt is közölték, hogy a felújított vasúti pályán ezentúl 80 km-es sebességgel haladhatnak majd a szerelvények.

Reményekkel várták az orosz szerelvényeket (Fotó: Kecskés István)

Reményekkel várták az orosz szerelvényeket (Fotó: Kecskés István)

A néhány évvel ezelőtt bejelentett munkálatok keretében felújítottak néhány vasútállomást is. Perlaszon ezt csak félig-meddig végezték el, tulajdonjogi problémák miatt. Farkasdon viszont a mesterek után csakhamar tolvajok jelentek meg. Még a bejárati ajtót is elvitték.
De talán még nagyobb kár, hogy az Oroszországból behozott motoros vasúti szerelvények a nagybecskereki vasútállomás közelében várják a jobb időket. A vesztegelés nyilván nem tesz jót nekik.

A bánáti vasúti hálózat felújítása 2014-ben kezdődött meg. Két évvel később pedig négy dízelmotoros szerelvény érkezett Közép-Bánátba. Azt remélték, hogy mindennek köszönhetően növekszik majd a vasúton utazók száma, mert az orosz szerelvények az akkorinál jóval kényelmesebb körülményeket biztosítanak az utasoknak. Másrészt, a jelenlegi pénztelenségben a Nagybecskerekre, illetve az innen Belgrádba vagy Újvidékre mindennap utazó diákok, munkások számára nem mellékes az, hogy mennyit költenek az utazásra. Az utasok száma ugyan valamelyest növekedett, de mindez nyilván nem hozott komolyabb bevételt a vasútnak. Nagybecskerekről Belgrádig eljutni például 320 dinárért lehetett vonaton. Egy ilyen szerelvényen 246 személy utazhat, az utasok száma viszont átlagban nem haladta meg a harmincat. Közben az utasokat a megállókon elavult vasútállomások fogadják. De nagyobb gond a vonatok lassúsága. Inkább az utazik vonaton, akinek van rá ideje. Nagykikinda és Nagybecskerek közötti, 70 kilométeres szakaszon az első gőzmozdony 30–50 km-s sebességgel haladt. A bánáti vasúti szerelvények átlagos sebessége napjainkban 30–70 km. A vasúti váltókat ma is kézzel kezelik, akárcsak a sorompókat. Ráadásul ez utóbbiakból nincs mindenütt, ezért a vasúti szerelvénynek a közúti kereszteződésnél gyakorlatilag le kell állnia, és jelezni kell az autóknak, hogy jön a vonat.