2024. április 26., péntek

A Labour újra referendumra vinné a Brexitet

A Munkáspárt kormányra kerülése esetén népszavazást írna ki a brit EU-tagságról, azzal a választási lehetőséggel, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja. Ezt tegnap Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője közölte a párt Londonban tartott kampánynyitó rendezvényén, kilátásba helyezve az elmúlt évtizedekben magánosított országos infrastrukturális hálózatok, köztük a vasút és a vízközművek köztulajdonba vételét is.

Corbyn a Brexitről szólva kijelentette: miután a konzervatív párti kormányok a Brexit-folyamat eddigi három évében kudarcot vallottak, ki kell venni a döntést a kezükből, és a népre kell bízni a végső szó kimondását.

Jeremy Corbyn: Ha a párt a december 12-ei parlamenti választáson kormányra kerül, fél éven belül rendezi a Brexitet (Fotó: AP via Beta)

Jeremy Corbyn: Ha a párt a december 12-ei parlamenti választáson kormányra kerül, fél éven belül rendezi a Brexitet (Fotó: AP via Beta)

A Labour vezetője szerint ha a párt a december 12-ére kiírt, előrehozott parlamenti választáson kormányra kerül, tárgyalásokat kezdeményez az EU-val a jövőbeni kapcsolatrendszerről, fél éven belül rendezi a Brexitet, és utána a választókra bízná annak eldöntését, hogy Nagy-Britannia  kilépjen-e az EU-ból, vagy maradjon a tagja.

A bennmaradás lehetőségének említését a dél-londoni Battersea városrészben tartott kampánynyitó gyűlés hallgatósága óriási ovációval fogadta. Ebben a választókörzetben a 2016-ban megtartott népszavazáson a választók 77 százaléka a bennmaradásra voksolt.

A Munkáspárt vezetője nem először veti fel a Brexit-megállapodás újratárgyalásának és az újabb EU-népszavazás meghirdetésének lehetőségét. Nemrégiben, még az előrehozott választások kiírása előtt, egy pártrendezvényen kijelentette: kormányzásának első három hónapjában a Munkáspárt észszerű egyezségre jut az EU-val a Brexit feltételeiről. Nagy-Britannia ennek alapján új vámuniós viszonyrendszert alakítana ki az EU-val, és szoros kapcsolatban maradna az Unió egységes belső piacával is.

Boris Johnson miniszterelnök emellett az újabb EU-népszavazás kiírásától is mereven elzárkózik. A második referendum lehetőségét Johnson elődje, Theresa May is kizárta, Brüsszel viszont a kilépési megállapodás ismételt újratárgyalásától zárkózik el kategorikusan.

A népszavazás ügyében a Labour is megosztott. A párt árnyékkormányának több magas rangú tagja szerint a Munkáspártnak egyértelműen, bármiféle új Brexit-megállapodástól függetlenül el kell köteleznie magát arra, hogy a brit EU-tagság fenntartása mellett fog kampányolni.