2024. április 26., péntek

Megnyílt a B+B Sensors Solution

Németországi vállalat nyitott részleget az ipari parkban – Gyártósor és kutatási osztály felállítását tervezik
Illusztráció (Gergely Árpád felvétele)

A gyárban jelenleg húsz munkás dolgozik

Ma hivatalosan is megnyitották a B+B Sensors Solution vállalat gyárát Szabadkán a kisbajmoki ipari parkban. Az eseményen jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Leonie Reimers, Németország belgrádi nagykövetségének első titkára, a gazdasági együttműködéssel megbízott osztály főnöke, Daniel Spehar, a vállalat igazgatója és Evamaria Boll-Scholte van Mast, a vállalat tulajdonosa.

A megnyitó előtt Daniel Spehar köszöntötte az egybegyűlteket, majd röviden ismertette a vállalkozást. Elmondta, a B+B Sensors Solution egy kis családi vállalkozás, amelynek központja a dél-németországi Donaueschingenben található. Fő tevékenysége hő-, nyomás-, és páramérő érzékelők gyártása. A vállalat 2003-ban Hollandiában, 2018-ban pedig Hongkongban nyitott értékesítési irodát, 2011-ben pedig gyártósort sort adtak át Kínában. A vállalat azonban egy olyan új helyszínt is keresett, amely földrajzilag közelebb van Németországhoz. Ezért látogattak tavaly decemberben Szerbiába, és mérték fel az üzleti lehetőségeket. Első lépésben egy kábelszerelő részleget helyeztek át Németországból az ipari parkba. Emellett Kínából is át fognak helyezni néhány részleget Szerbiába. Az elkövetkező néhány évben pedig gyártósort és egy saját értékesítési és kutatási osztályt szeretnének felállítani. Jelenleg húsz munkás dolgozik a szabadkai részlegben, céljuk pedig az, hogy öt év múlva száz munkást alkalmazzanak.

Bogdan Laban, Leonie Reimers, Igor Mirović, Evamaria Boll-Scholte van Mast és Daniel Spehar átvágják a szalagot

Bogdan Laban, Leonie Reimers, Igor Mirović, Evamaria Boll-Scholte van Mast és Daniel Spehar átvágják a szalagot

Evamaria Boll-Scholte van Mast felszólalásában köszönetet mondott Daniel Speharnak és mindenkinek, akinek a munkája nélkül nem nyithatták volna meg a vállalat szabadkai gyárát. Hozzátette, a projektumot mindösszesen néhány hónap alatt megvalósították. Evamaria Boll-Scholte van Mast azt is elmondta, hogy a vállalat szabadkai csapata négyhetes szakmai felkészülésen volt Németországban.

Bogdan Laban beszédében elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Szabadkán az idei év is a Német Szövetségi Köztársasággal való gazdasági kapcsolatok erősítésének jegyében telik. A polgármester elmondta, hogy az ipari parkban és a vámszabad övezetben több, mint hatezer ember dolgozik. Ebből négyezren három nagy német vállalatnál – a Siemensnél, a Norma Groupnál és a Continentalnál – helyezkedtek el. Az ipari park és Németország közötti áruforgalom az idei év januárja és augusztusa között 257 millió dollárt tett ki, ami a teljes áruforgalom 21,7 százaléka.

Leonie Reimers, Németország belgrádi nagykövetségének első titkára, a gazdasági együttműködéssel megbízott osztály vezetője megtiszteltetésnek tartja, hogy egy ilyen eseményen részt vehet. Beszédében a szerb–német gazdasági kapcsolatok alappilléreinek a magánszektort nevezte meg. Rámutatott arra, hogy jelenleg mintegy négyszáz német vállalat van jelen Szerbiában.

Végül Igor Mirović szólalt fel, aki arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy az ipari parkban a szerb zászló mellett többek között német, osztrák és olasz zászlókat is lenget a szél, ami az ország széleskörű gazdasági együttműködéseiről tanúskodik. Kiemelte, hogy a német vállalatok mintegy 60 000 embernek adnak munkát az országban, ebből Vajdaságban több, mint huszonkétezren dolgoznak a több, mint ötven német vállalatnál. A tartományi kormányfő elmondta, hogy az elmúlt három évben tíz ipari parkot nyitottak meg Vajdaságban. Bejelentette, hogy az év végére a regisztrált munkanélküliek száma százezer alá fog csökkenni, és kijelentette, hogy a tartományi kormány eltökélt célja, hogy az elkövetkező három-négy évben a munkanélküliség arányát Vajdaságban nyolc százalék alá szorítsák.

A beszédek után Igor Mirović, Bogdan Laban, Leonie Reimers, Daniel Spehar és Evamaria Boll-Scholte van Mast átvágták a gyár bejáratánál lévő szalagot, ezzel pedig megkezdődött a munka a létesítményben. A szalag átvágása után Igor Mirović, Bogdan Laban, Leonie Reimers, Daniel Spehar és Evamaria Boll-Scholte van Mast megtekintették a gyárat, az ott folyó munkát, és elbeszélgettek az ott dolgozókkal.