2024. április 26., péntek

Állami földekre lehet licitálni

Szerdán délelőtt már megtekinthették az érdeklődők azokat a Magyarkanizsa kataszteri községben állami tulajdonban lévő földterületeket, amelyeket a közeljövőben bérbe lehet majd venni.

Szalkai Nemes Valéria a sajtótájékoztatón (Puskás Károly felvétele)

Szalkai Nemes Valéria a sajtótájékoztatón (Puskás Károly felvétele)

A nyílt árverésre november 13-án, szerdán 10 órai kezdettel kerül sor, ám már előtte is akad tennivalójuk azoknak, akik szeretnének állami földet bérelni. A község területén összesen 393 licitegységet kínálnak bérbeadásra, ami 2172,8 hektárt tesz ki. Ezek a parcellák főként Horgos, Martonos és Kispiac területén találhatóak, és olyan földterületekről van szó, amelyek alacsonyabb kategóriába tartoznak. Mivel tavaly már kötöttek szerződéseket, ezek az úgynevezett „maradékföldek”. A harmadosztályú szántó, amelyből a legtöbb van a községben, 289 euró kezdőárral indul, ugyanakkor 1500 dinárért is lehet majd bérelni, ha feljebb nem verik az árat. Jórészt tízéves futamidőre adják bérbe ezeket a területeket, de van olyan is, amit csupán egy évre, egyéb okok mellett azért, mert az adorjáni kataszteri községben még tart a komaszációs közszemle, Martonos területén pedig folyamatban van a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése. Arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük a bérlőknek, Szalkai Nemes Valéria, az önkormányzat mezőgazdasággal megbízott szakmunkatársa számolt be.

– A nyílt árverezésre november 6-án 12 óráig lehet jelentkezni. Az első körben csak olyan természetes személy vehet részt az árverésen, aki már legalább három éve abban a kataszteri községben él, ahol a bérbeadandó terület van, rendelkezik a gazdasági bejegyzésben hároméves aktív státusú jogállással, illetve ugyanabban a kataszteri községben legalább fél hektár saját földterülettel. De az is jelentkezhet, akinek a földje határos az említettekkel, ám ő maga nem községbeli. Ebben az esetben az ingatlan-nyilvántartási kivonat mellett a helyrajzot is mellékelnie kell. A természetes személyeknek a letétet igazoló bizonylatot is mellékelniük kell a jelentkezéshez, továbbá a személyi igazolványuk fénymásolatát is borítékban át kell nyújtaniuk a városháza 2-es irodájában – mondta Szalkai Nemes Valéria, aki hozzátette, jogi személyek is pályázhatnak már az első körben, azzal a különbséggel, hogy nekik a cégjegyzékkivonatukat is mellékelniük kell, ami nem lehet régebbi hat hónapnál. Rájuk is vonatkozik, hogy a cégük a községben kell hogy legyen, viszont nekik legalább tíz hektárnyi saját földterülettel kell rendelkezniük.

A dokumentáció megtekinthető minden munkanapon 8-tól 13 óráig a városháza 14-es irodájában, és a területek körbe is járhatóak. Az első körbejárást tegnap tartották, a másodikat csütörtökön, az azt követőt pedig jövő kedden tartják. Jelentkezni a városházán a 024/875-166-os telefonszám 243-as mellékén lehet.