2024. április 26., péntek

Pámer Csilláé a Pataki-gyűrű

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színművésznője az újvidéki színiakadémia hallgatói által odaítélt 10-es díjat is megkapta

A szabadkai Népszínház Jadran színpadán kedden este, a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából, a Pataki-gyűrű gálára került sor, amelynek legünnepélyesebb pillanatként meghirdették az idei díjazottat is. A legrangosabb vajdasági magyar színészi díjat ezúttal Pámer Csilla, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színművésznője kapta meg, a Lila Ákác előadásban, Tóth Manci szerepének a megformálásáért. Az idei győztesnek a díjat a tavalyi év díjazottja, Pesitz Mónika adta át. Pámer Csilla meglepetten és meghatódva vette kézbe a Pataki-gyűrűt:

– Édesapám azt mondta, készüljek valamilyen beszéddel, ha véletlenül megkapnám a díjat. Számomra viszont nagyon furcsa lett volna az, hogy otthon a tükör próbáljak beszédet tartani, úgyhogy ezzel nem készültem. Nemrég egy felvételt láttam egy idős hölgyről, aki egész életében tette a dolgát a falujáért, a közösségért, a falu pedig ezt meghálálta neki egy kitüntetéssel. A hölgy azt mondta, hogy amikor megkapta a díjat, azt se tudta kimondani, hogy köszönöm, de mivel nagy tapsot kapott, úgy gondolta, biztosan megérdemli. Valahogy ezt érzem én is. Nemrég együtt zsűriztünk Rókus Zoltánnal Bácsfeketehegyen, és elmesélte, hogy egyik kolléganőnk egyszer azt mondta neki, hogy a zsűri mindig igazságtalan. Azért nehéz a mi szakmánk, mert ez a két véglet együtt jelenik meg bennünk – hallottuk Pámer Csillától, aki az újvidéki színiakadémia hallgatói által odaítélt 10-es díjat is megkapta.

A Pataki-gyűrűre idén Mezei Kinga színésznő, rendező terjesztette fel az öt színészt. Pámer Csilla mellett G. Erdélyi Hermina, szintén a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja a Tristram Shandy című előadásban nyújtott alakításáért lett várományos, Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színésze a Nézőművészeti Főiskola Szagolnyák Imre szerepéért kapta a jelölést, Elor Emina, az Újvidéki Színház művésznője az Álmodozók című előadás Isabelle-jeként nyújtott alakításáért, Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze pedig a Deficit című előadás Z szerepéért. A zsűri tagjai Góli Kornélia dramaturg, Jankovics Andrea színésznő, Andrej Boka és Antal Attila rendezők voltak, valamint egy egységes szavazattal az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói is hozzájárultak a döntéshez.

A díjátadó remek hangulatban telt el, a közönség önfeledten és nagyokat nevetett. A Kosztolányi Dezső Színház, Tasnádi István szövege alapján, Urbán András rendezésében készült Nézőművészeti Főiskola című előadása ihlette szórakoztató, zenés gálaestet Virág György rendezte. Fellépett: Mészáros Gábor, Kucsov Borisz, Hajdú Tamás, Baráth Attila, Szilágyi Áron és ifj. Kucsera Géza. A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.