„Szeretnénk megnyerni az Extraligát”

Interjú Surján Szabinával, a Budaörs vajdasági asztaliteniszezőjével

Fehér Miklós

2019. október 28., 13:38 >> 2019. október 28., 14:40

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A bácsföldvári Surján Szabina az elmúlt években lassan, de biztosan a szerb női asztalitenisz-válogatott oszlopos tagjává vált. Szabina a 2019-es budapesti világbajnokságon a fő táblán a luxemburgi színekben versenyző Ni Xia Liant győzte le nagy csatában, s a legjobb 32 is csak egy hajszálra volt, ott azonban a magyar Póta Georginát is búcsúztató tajvani Liu Hszing-jin útját állta. Szabina a Magyar Szónak már akkor elárulta, hogy a fejlődése érdekében klubot vált: a fiatal asztaliteniszező a Novi Sadot elhagyva Magyarországra igazolt.

A Novi Saddal szerzett újabb bajnoki cím után klubot váltottál, és a magyarországi Budaörshöz igazoltál. Miért gondoltad úgy, hogy szükség van erre a lépésre?

Surján Szabina (Fitó: ITTF)

Surján Szabina (Fitó: ITTF)

Igen, sikerült megnyerni tavaly a bajnokságot, és nagyon örülök neki, hogy újabb trófea került a vitrinbe. Sokat spekuláltam azon, hogy inkább maradjak a Novi Sadnál és játsszak máshol is, de Budaörs ideális választásnak tűnt. A klubbal már korábban is voltak megbeszélések, és ezúttal úgy döntöttem, hogy elfogadom az ajánlatukat. A fejlődésem szempontjából jobb választás a magyar csapat, mivel BL-t is játszunk.

Hogyan telnek most a napjaid az edzéseket és a meccseket illetően?

Bizonyos szempontból megmaradt a régi felállás: Újvidéken edzek a központban, minden ugyanolyan, mint tavaly. Budaörsre akkor járok, amikor meccsünk van. Ilyenkor egy héttel előbb elutazok és a többiekkel edzek, majd hétvégén meccset játszunk. A ligát versenyszerűen bonyolítják le, egy hétvégén több meccs van, ezert nem kell mindig Magyarországon lennem.

Hogy érzed, minőségileg mekkora lépés volt az Extraliga?

Van egy pár csapat, amelyik jelentős játékerőt képvisel, és jó játékosokból is több van. Egyáltalán nem sajnálom, hogy megléptem ezt a váltást.

A Budaörsnél az európai mezőnyt tekintve is kiváló pingpongosok vannak.

Fazekas Mária, Lovas Petra, Nagyváradi Mercédesz és Pergel Szandra alkotja a csapatot velem együtt. Mindannyian nagyon kedvesek, úgy érzem, gyorsan sikerült beilleszkednem. Minden szempontból jó, hogy itt vannak mellettem. Tapasztalt játékosokról van szó, sok mindenen keresztülmentek, és folyamatosan tanácsokkal látnak el.

Remekül rajtoltatok az Extraligában, de a nemzetközi porondon a BL-ben is érdekeltek vagytok. Mik a célkitűzések a szezonra?

Mindenképpen szeretnénk megnyerni az Extraligát. A BL-ben a lengyel Tarnobrzeg (Elizabeta Samara, Han Ying, Li Qian, Wu Yue) és a francia Metz (Adina Diaconu, Daniela Dodean, Pauline Chasselin) az ellenfelünk, így elmondhatjuk, hogy elég erős csoportot kaptunk. A múlt héten hazai környezetben 3:1-re kikaptunk a lengyelektől, de a BL-címvédőnek meg kellett küzdenie a győzelemért. (Szabináék tegnap Franciaországban a Metz ellen léptek asztalhoz – a szerző megj.) Remélem, hogy ebben a sorozatban is tisztesen helytállunk majd a lányokkal.

Jövőre olimpia, azt hiszem, nem kell különösen hosszan ecsetelni, hogy mennyire nehéz a kijutás az ötkarikás játékokra. Látsz esélyt a kvalifikációra?

Egy álmom válna valóra, de sajnos elképesztően nehéz kijutni. Ahogy mondani szokták: a remény hal meg utoljára! Van még rá lehetőség, de ha nem is sikerül, a 2024-es párizsi olimpiát már nagyon várom!


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége