2024. április 26., péntek

Rólunk, nekünk szól

Dudás Károly és Bordás Győző volt az író-olvasó találkozó vendége az újvidéki villamossági középiskolában

A Mihajlo Pupin Villamossági Középiskola magyar nyelvű diákjai számára irodalmi összejövetelt szerveztek az intézmény könyvtártermében. A rendezvényt az iskola magyartanárnője, Horváth Aranka szervezte, az általa meghívott vendégek Dudás Károly író, publicista, valamint Bordás Győző prózaíró, szerkesztő voltak.

Bordás Győző a rendezvény moderátoraként ismertette Dudás Károly eddigi munkásságát, valamint szólt a Nem éltünk gyöngyszigeten, A nagy merénylő, A gyalogtörök és a Ketrecbál című művek keletkezésének történetéről, tematikájáról.

– Dudás Károlyt a peremvidéki, a szórvány magyarság érdekelte leginkább. Bejárta ezeket a területeket és riportokat készített. A riportok később cikk vagy novella formájában is megjelentek. A most bemutatásra kerülő Nem éltünk gyöngyszigeten című kétkötetes műve is egy ilyen szociográfiai alkotás – ismertette Bordás Győző.

Dudás Károly munkásságának érdekes mozzanatait, a kiemelkedő személyekkel való találkozásait helyezte a középpontba, hiszen jelentős számú hírességgel volt alkalma riportot készíteni eddigi munkássága során. A fő hangsúlyt elmondása szerint azért ezek a találkozások kapták, mert így talán nagyobb kedvvel fognak neki a diákok az olvasásnak.

– Második egyetemi évem alatt már elkezdtem újságírással foglalkozni, és a legnagyobb élményem az volt, hogy olyan nagy hírű emberekkel találkozhattam pályám során, akikkel egyébként nem lett volna alkalmam. Ha már úgy hozta a sors, hogy most egy villamossági középiskolában vagyunk, akkor ezek közül az emberek közül Teller Edét emelném ki, mivel úgy vélem, az ő neve biztosan nem ismeretlen számotokra – mondta Dudás Károly. Majd ezt követően találkozásuk körülményeiről, az akkor szerzett élményeiről mesélt a hallgatóságnak.

Ezt követően A nagy merénylő című regény került bemutatásra. Ahol a mű főszereplője, Matuska Szilveszter csantavéri származású merénylő történetébe kaphatott a közönség némi betekintést.

Horváth Aranka elmondása szerint a Nem éltünk gyöngyszigeten című mű megjelenése volt az, ami megerősítette abban, hogy meg kell valósítania ezt az irodalmi találkozót.

– A Nem éltünk gyöngyszigeten című mű rólunk szól, nekünk szól, a még megmaradt vajdasági magyarságnak, azoknak, akik az ittmaradást választották. Fontosnak tartom azt, hogy a diákjaim, függetlenül attól, hogy ez egy műszaki iskola, tájékozottak legyenek az irodalom terén, és minél több alkalommal tudjanak találkozni a vajdasági irodalom alakjaival. Egy kisebbségi közösség tagjaiként fontos, hogy ismerjük a múltunkat, a környezetet, ahol élünk. Ez a mű pedig remekül elénk tárja azt a közeget, ami körülvesz bennünket – mondta Horváth Aranka.