2024. április 26., péntek

Pályázat bejegyzett gazdaságoknak Zentán

Szaporítóanyag beszerzéséhez, tenyészállatok vásárlásához, méhészeti felszereléshez és biztosításhoz lehet támogatást kérni

Zenta községben november 4-éig lehet pályázni a mezőgazdasági termelőknek és a kommerciális családi mezőgazdasági birtokok hordozóinak az október 18-án kiírt mezőgazdasági pályázatokra. Czegledi Rudolf polgármester a pályázatokkal kapcsolatban elmondta, hogy hetedik éve támogatják ilyen módon a termelőket a község mezőgazdasági alapjából, és ezúttal négy témakörben lehet vissza nem térítendő támogatásra szert tenni.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

– Szaporítóanyagok beszerzésére a mesterséges megtermékenyítéshez és az állatorvosi szolgáltatások támogatására összesen 1 800 000 dinárt irányoztunk elő, és egy termelő legfeljebb 12 000 dinárt kaphat áfával. Tenyészállatok beszerzésénél a minőségi szarvasmarha, juh, kecske és hízó fajsertés beszerzéséhez járulunk hozzá, a keretösszeg 2 400 000 dinár, és gazdaságonként 25 000 dinár a maximális támogatás. A méhészek felszerelés vásárlásához kérhetnek segítséget, erre a keret 500 000 dinár, és egy bejegyzett gazdaságot maximum 20 000 dinárral támogathatunk. A mezőgazdasági pályázatok esetében most először fordul elő, hogy a vetés, a termény, a többéves ültetvények és a faiskolák biztosítási prémiuma társfinanszírozására is kérhető támogatás. Ebben a pályázati vonalban 300 000 dinárt irányoztunk elő, és biztosítottanként maximum 20 000 dinárt lehet elnyerni – magyarázta a polgármester.

A vissza nem térítendő támogatások megpályázásához szükséges űrlapokat a városházán Pósa Ibolyánál, a 78-as irodában lehet igényelni, ugyanitt az érdeklődők segítséget kaphatnak a kitöltéshez, valamint további információkat arra vonatkozóan, hogy milyen egyéb dokumentumokat kell még mellékelniük. A városházán kívül a Zentai Gazdakörben és a helyi közösségekben is igényelhető űrlap és segítség, így a falvakból sem kell az gazdáknak beutazniuk a városba.

Czegledi Rudolf polgármester elmondta, hogy a pályázatok kiírását a mezőgazdasági minisztérium szakszolgálata is jóváhagyta, majd hozzátette, a kiírások keretösszegéből egyértelműen látszik, hogy állami szinten is nagy hangsúlyt fordítanak az állattenyésztés fejlesztésére. Ezért irányoztak elő jóval nagyobb összeget a tenyészállatok beszerzésére. A pályázatokat előre kinevezett bizottság fogja elbírálni, és a kifizetéseket decemberben le is bonyolítják.