2024. április 26., péntek

Egyéni és nemzeti szabadság

A nemzeti ünnep alkalmából megkoszorúzták a palicsi '56-os emlékművet

Tegnap a palicsi Nagyparkban is megemlékeztek az 1956-os magyarországi forradalomról és szabadságharcról.

Csallóközi Eszter, Németh Szilárd és dr. Pintér Attila az ’56-os emlékmű előtt (Ótos András felvétele)

Csallóközi Eszter, Németh Szilárd és dr. Pintér Attila az ’56-os emlékmű előtt (Ótos András felvétele)

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében megtartott eseményen a résztvevők megkoszorúzták a szabadságharc emlékére állított emlékművet.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a média kérdésére válaszolva elmondta, hogy '56 legfőbb üzenete a szabadság.

– 1956-ban egy nép azt mondta, hogy szabad akar lenni. Ebben a szabadságvágyban ott volt a remény is, hogy ez elérhető lesz, és úgy gondolom, hogy ma az a remény teljesedik ki, hogy a jövőépítésben egy olyan időszak jön el, amelyben a fiatalok megtalálják magukat. Ma a szülőföldön maradás vágya, reménye mozgathat, és arra biztat bennünket, hogy meggyőzzük fiataljainkat, hogy a szülőföldön is lehet boldogulni, és itthon is megtalálhatjuk a helyüket – fogalmazott Hajnal Jenő.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyilatkozatában szintén a szabadságot, illetve a szabadság iránti vágyat emelte ki.

– 1956 üzenete mindig ugyanaz, és mégis mindig változik. Az általános és örök érvényű üzenete az emberi szabadság kérdését feszegeti, és annak kivívásáról, megtartásáról szól. Emellett, ezen belül minden évnek, minden pillanatnak megvan a maga szabadság-olvasata. Ez teszi széppé ezt az ünnepet. Ma olyan időket élünk, amikor az egyéni szabadság mellett legalább annyira fontossá válik a nemzet, az ország szabadságának megtartása – mondta Pásztor István.

Az emlékműre Magyarország kormánya képviseletében Németh Szilárd, Magyarország honvédelmi miniszterhelyettese, dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, és Csallóközi Eszter, szabadkai főkonzul helyezte el az emlékezés virágait. A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Pásztor István elnök koszorúzott, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében pedig Hajnal Jenő, valamint Erdődi Edvina alelnök és Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke helyezte el az emlékezés koszorúit. A szabadkai helyi önkormányzat és a VMSZ városi szervezetének koszorúját Horvát Tímea alpolgármester és dr. Bagi Bojan, a szabadkai városi szervezet alelnöke helyezte el. Ezt követően számos vajdasági helyi önkormányzat és a VMSZ több helyi szervezete, valamint több intézmény képviselője koszorúzta meg a palicsi '56-os emlékművet.