2024. április 26., péntek

„Franciaország akadályozza a bővítést”

Johannes Hahn felfoghatatlannak tartja Emmanuel Macron hozzáállását a bővítéshez

Az osztrák APA hírügynökségnek nyilatkozva Johannes Hahn, az Európai Unió szomszédságpolitikai és bővítési biztosa újfent elítélte a múlt heti uniós csúcson hozott döntést, amellyel elutasították a csatlakozási tárgyalások Észak–Macedóniával és Albániával való megnyitását. Az osztrák politikus értékelése szerint a döntésnek reálpolitikai vonatkozásban katasztrofális következményei lehetnek az említett két országban, nem beszélve arról, hogy ezzel fokozódott a stabilitás elvesztésének a veszélye. Hahn szerint mindez egyedül Franciaország álláspontjával magyarázható és nem tartja kizártnak, hogy a francia bővítési vétó tartós jellegű lesz.

– Tehetetlenek vagyunk. Ha figyelembe vesszük a szavazást, azt látjuk, hogy 25 tagállam támogatta a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Mindez újfent alátámasztja az egyhangú döntéshozás hátrányait, amelyek az uniós külpolitika tekintetében különösen hangsúlyosak. Emmanuel Macron kitart amellett, hogy az EU addig nem bővülhet új tagállamokkal, amíg be nem fejeződnek a belső reformok. Ha Macron akarata érvényesülne, akkor az azt eredményezné, hogy az uniós perspektíva a következő 30 évben nem lenne elérhető a csatlakozásban érdekelt államok számára, ez pedig végzetes következményekkel járna a belső reformokra nézve – taglalta Hahn.

Mint arra a bővítési biztos rámutatott, Macron belgrádi látogatását követően még reménykedett, hogy Franciaország változtat a bővítéssel kapcsolatban kialakított álláspontján, ám a francia államfő az elmúlt hetekben ismét visszatért korábbi meglátásaihoz. Hahn szerint az EU iránti bizalom veszélyesen megingott a csatlakozásra váró államokban.

Hahn mindemellett az interjúban azt üzente Franciaországnak, hogy ne feledkezzen meg arról, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdése egy adott állammal még nem egyenlíthető ki a csatlakozással, ugyanakkor erősíti az állam reformok iránti elkötelezettségét.