2024. április 26., péntek

Korábban érkezik az idősek egyszeri támogatása

Január 1-jétől a svájci modell szerint növelik meg a nyugdíjakat

A nyugdíjasok számára biztosított 5 ezer dináros egyszeri segély november 5-éig lesz kifizetve, egy hónappal korábban a tervezettnél – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter.

– Ez csupán az első lépést jelenti ahhoz, hogy nyugdíjasainknak jobb legyen. Erre nem került volna sor, ha nem lett volna konszolidálva a pénzügyrendszer, és ha nem megyünk át a 2014. évi nehéz gazdasági reformokon – nyilatkozta Mali a belgrádi sajtónak.

A mostani költségvetési többletnek és a stabil pénzügyi helyzetnek köszönhetően az állam segíteni tud a legidősebb polgárokon. Mali miniszter megtekintette a vračari idősek klubját és itt jelentette be, hogy november 5-éig kifizetik a beígért 5 ezer dináros támogatást.

– Jó hír, hogy november 5-éig, vagyis egy hónappal a tervezettnél korábban, kifizetjük a nyugdíjasok számára ígért egyszeri segélyt, ez pedig a 2014-ben megindított reformoknak köszönhető. Ma költségvetési hiány és adósság helyett többletről, valamint új autópályákról, gyárakról, nyugdíj- és fizetésemelésekről beszélhetünk – emelte ki Mali.

Emlékeztetett arra, hogy január 1-jétől a svájci modell szerint növelik meg a nyugdíjakat, részben az átlagfizetések, részben az infláció alapján.

– Ez a lehető legjobb minta, amit világszerte alkalmaznak. Mi már tudjuk, és néhány napon belül biztosak is leszünk benne, hogy 5,3 vagy 5,4 százalékkal növeljük a nyugdíjakat. A pénzügyi rendszerünk teljesen stabil, a gazdaság erősödik, ennek köszönhetően az átlagfizetések is növekednek. A gazdaság erősödésével a nyugdíjak is évről évre növekedni fognak – mondta Mali.

Kiemelte, hogy ezek az eredmények nem valósulhattak volna meg az idősek türelme és támogatása nélkül.

Az idősek klubjával kapcsolatban elmondta, hogy nagyon fontosak az ilyen helyek, ahol lehetőség nyílik a társalgásra, a szocializációra és a kreativitásra.