2024. március 28., csütörtök

A magyar néphagyomány erejével

Bácsfeketehegyen, Bácsgyulafalván és Bácskossuthfalván járt a Cifra Műhely

Ötödik alkalommal járt Vajdaságban a magyarországi Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület, illetve a hétvégén harmadik alkalommal pezsdítették fel Bácskossuthfalván az Ady Endre Művelődési Központ táncosainak hangulatát.

Deésy Gábor (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

Deésy Gábor (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

Az élő zene varázsa felhőtlen hangulatban szinte észrevétlenül erősítette a magyar népi kultúra, a néptánc és a népzene erejét a kis táncosokban. Deésy Gábor, a szervezet elnöke elmondta, a fő céljuk az volt, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a nemzeti értékeinkre, és arra a gazdag hagyománykincsre, amit mindannyian magunkban hordozunk.

– Az idén Bácskossuthfalva mellett Bácsfeketehegyre és Bácsgyulafalvára is ellátogattunk. A foglalkozásaink nem titkolt célja, hogy a jelenlévők ne csak csendes szemlélői, hanem aktív résztvevői legyenek a programoknak. A magyar hagyományainkon alapuló táncműhelyt, zeneműhelyt szervezünk a gyerekeknek, kívánság szerint akár ki is próbálhatják, meg is szólaltathatják a hangszereket. Ezúttal hegedűket, a kontrahegedű mellett bőgőt, egy szép nagy 100 kg-os cimbalmot, kobzot és egy kétfenekű dobot szólaltatott meg a zenekarunk. A rendkívül lendületes, friss moldvai csángó táncokat ismertettünk, tanítottunk, elevenítettünk fel a gyerekekkel – nyilatkozta Deésy Gábor, aki elárulta azt is, hogy a Cifra Műhely második, a több generációt megszólító ismeretterjesztő kifestője is a moldvai csángó kultúrát hivatott megismertetni a gyerekekkel, a felnőttekkel.

– Az elmúlt másfél évben munkatársaimmal egy olyan népművészeti ismeretterjesztő füzeten dolgoztunk, ami több generáció számára is nyújt használható információkat. Ebből hoztunk ajándékba most Bácskossuthfalvára is a gyerekeknek. A korábban kiadott első kifestőnk Kalotaszeg népművészetét, motívumait dolgozta fel. Ennek a mintájára készült el a második, a moldvai csángók kultúrájára alapozó füzet. Ez is tartalmaz például csujogatókat, meséket, de énekeket és recepteket is, illetve a legkisebbeket célzó festegetni való mellett egy szótárat is. A kiadvány a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően kerülhetett ki a nyomdából – tudhattuk meg. Közben alábbhagyott a muzsika és a tánc, a gyerekek pedig elcsendesedtek, hogy a közreműködő oktatóktól csomózni tanuljanak, illetve a népművészeti motívumok felhasználásával hűtőmágneseket készítsenek.

A Cifra Műhely csapatának vezetésével a jókedvű táncosok felverték a port Bácskossuthfalván, a moldvai dallamok a zenekarnak köszönhetően a kézműves foglalkozások alatt sem hallgattak el (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

A Cifra Műhely csapatának vezetésével a jókedvű táncosok felverték a port Bácskossuthfalván, a moldvai dallamok a zenekarnak köszönhetően a kézműves foglalkozások alatt sem hallgattak el (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

– A célunk az volt, hogy könnyebben elkészíthető, hazavihető dolgok készüljenek, amik egyben a finom motorikát is fejlesztik. A foglalkozásokat vezető tanáraink gondoltak az idősebb gyerekekre is, akik karkötőket csomóztak maguknak. A legkisebbek számára pedig kerekes-zsinóros csigafutam startolt – tette hozzá Deésy Gábor, aki külön örömét fejezte ki a szép idő miatt, hiszen ennek köszönhetően vasárnap délelőtt a táncosok nem szorultak be a Művelődési Házba. Bácskossuthfalván az udvarban tartották a foglalkozásokat. A csapat vezetője elárulta azt is, hogy nemcsak tudást és hagyományokat visznek magukkal a magyar közösségekbe, hanem igyekeznek töltekezni is a tapasztaltakból, a házigazdák vendégszeretetéből.

– A célunk az, hogy minél több helyre eljussunk Kárpát-medence-szerte a programjainkkal és az üzenetünkkel, hogy az újabb és a régebbi ismerősi kapcsolatainkból egymást támogató, szellemileg tápláló barátságok alakuljanak ki. Tapasztaljuk, hogy a gyermekek létszámától, nyelvi és kulturális előtudásától függetlenül, valamennyi helyen tárt karokkal várnak bennünket, és keveslik azt az időt, amit ott tudunk tölteni. Bácskossuthfalva, de Bácsfeketehegy és Bácsgyulafalva is egy-egy olyan helyszín, ahol a megható vendégfogadás mellett a gyerekek előtudására is tudunk építeni. Természetesen valamennyi helyszín egyformán fontos számunkra, hiszen ugyanolyan nagy dolog az, ha a szórványban szólítjuk meg azt a néhány gyermeket, mint ahogy egy népesebb közösségben egy teremnyivel foglalkozunk – tette hozzá Deésy Gábor, aki bevallotta, hogy szívesen töltenének hosszabb időt is egy-egy helyszínen, de akkor kevesebb idejük jutna más közösségekre. Érzik azt, hogy missziós ereje van a magyar néphagyományok igényes formába öltött, szívből jövő átadására. A Cifra Műhely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően évek óta tud ellátogatni Vajdaságba is.