2024. április 26., péntek

A rendetlen tulajdonos a büntetést és a kaszálást is fizeti

Az adai községben januártól büntetik, ha az utcákon a házak, a cégek vagy az intézmények előtt elburjánzik a gaz

Az adai községben a legforgalmasabb helyeken, mintegy negyven utcában a január 1-jétől pénzbüntetést fizetnek azok a magánszemélyek, vállalkozások, vállalatok és közintézmények, amelyeknek a környékén 20 centiméternél nagyobb lesz a fű, rendezetlenek a bokrok és a fák, illetve szétdobálva hever a szemét. A községi kommunális felügyelő utasítására a Standard kommunális közvállalat rendbe teszi az adott területet, de ennek költségét az érintettnek kell megfizetni. A büntetés magánszemélyek esetében 5000 dinár, a vállalkozásokat 10 000 dinárral, a vállalatokat pedig 50 000 dinárral bírságolják.

Az adai önkormányzat szerint mindenkinek tartani kell a rendet a portája körül (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai önkormányzat szerint mindenkinek tartani kell a rendet a portája körül (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai képviselő-testület legutóbbi ülésén egészítette ki a fentiekkel a köztisztaságra vonatkozó községi határozatot. Bilicki Zoltán, Ada polgármestere elmondta, hogy a helyi önkormányzat célja, hogy a határozat alkalmazásával elérje, hogy  rendezettebb legyen a zöldfelület és a település Ada, Mohol, Törökfalu, Valkaisor és Völgypart legforgalmasabb részein. Bejelentette, hogy a következő két és fél hónapban levélben értesítenek minden érintettet, akire vonatkozik a határozat.

– Meghatároztuk azokat az utcákat, amelyekben legnagyobb a forgalom a községben, valamint a tranzitforgalom az átutazók, a turisták és a vidéki diákok részéről. A helyi önkormányzatban úgy határoztunk, hogy ezekben az utcákban megkezdjük annak a programnak a megvalósítását, amelynek az a célja, hogy odafigyelünk a zöldfelületek karban- és tisztántartására – magyarázta Bilicki Zoltán. – Ez szükségessé vált, mert vannak olyan házak, amelyek lakatlanok. Van tulajdonosuk, de külföldön vagy másik ingatlanban él a község területén, és egyszerűen elhanyagolja a háza előtti területet. Vannak azonban, akik  ingatlanjukban élnek, de úgy viszonyulnak a környékéhez, mintha nem is ott élnének. Manapság amikor azért küzdünk, hogy itthon maradjanak a fiatalok és az adai községet minél vonzóbbá tegyük, erre is hatványozottan oda kell figyelnünk. A határozat felöleli a közvállalatokat és a közintézményeket, amelyeknél nem minden esetben vagyunk megelégedve a zöldfelületekhez való viszonyulásukkal. A következő két és fél hónapban írásban, egy kis térképpel megkapja minden intézmény azon területnek a leírását, amelyet karban kell tartania. Mindezt ellenőrizni fogja a kommunális felügyelő. A vállalatokra is érvényes a határozat. Sajnos az ipari zónában is vannak olyan cégek, amelyeknek a környéke olyan rosszul néz ki, hogyha más vállalatokhoz érkeznek külföldi vagy hazai vendégek, akkor mindenkinek szégyenérzete van egyesek miatt – közölte a polgármester.

A községi határozat büntetőintézkedéseket is tartalmaz, bár a polgármester szerint nem az céljuk, hogy bárkit megbüntessenek. Kiemelte, hogy a határozat értelmében a helyi kommunális felügyelő minden héten egyszer körbejárja a község határozatban megjelölt helyeit, kezdve az utcáktól a játszótereken át az ipari zónáig.

– Amennyiben fű magasság nagyobb a megengedettnél, a határozat szerint  legfeljebb 20 centiméter lehet, fényképet és jegyzőkönyvet készít, majd jelzi a kommunális közvállalatnak, hogy takarítsa le a zöldfelületet. A kommunális közvállalatnak 24 órán belül el kell végeznie a munkát. Ha erre nincs kapacitása, akkor alkalmaznia kell másik céget, amellyel addigra leszerződik. A kommunális közvállalat gépesíteni fog, hogy ellássa ezt a feladatot. Tervben van egy erősebb és korszerűbb traktor vásárlása, illetve egy traktorra kapcsolható, nagyobb teljesítményű fűnyíró beszerzése az út menti területek karbantartására – mondta a polgármester, és hozzátette, hogy a fogyatékkal élők és a nyugdíjasok ellen nem indítanak büntető eljárást, és nem kell büntetést fizetniük, de a szolgáltatás díját a következő havi számlával ők is megkapják. Viszont a többi magánszemély, vállalkozás és cég megkapja a megfelelő mértékű büntetést is. Bilicki Zoltán megjegyezte, hogy januárban nem sokan nyírnak füvet, ezért a jövő év kora tavaszától kezdik meg az ellenőrzést, amire az önkormányzatnak és a kommunális közvállalatnak is fel kell készülni, illetve addig értesítik az érintetteket. A polgármester szerint nagy szükség van az ellenőrzésre, mert évtizedekkel ezelőtt egy család számára a legfontosabb teendők közé tartozott, hogy a háza környékét rendben tartsa, mostanra viszont az emberek egy része leszokott erről.