2024. április 26., péntek

Medvegyev részt vett a parlament rendkívüli ülésén

– Oroszország támogatja Szerbiát a területi épség és szuverenitás megőrzése tekintetében, de Moszkva csakis a békés megoldást tartja elfogadhatónak az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatával összhangban – jelentette ki Dmitrij Medvegyev azon a rendkívüli ülésen, amelyet Maja Gojković, a képviselőház elnöke hívott össze az orosz miniszterelnök tiszteletére.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök beszédet tart a parlamenti képviselőknek (Fotó: Tanjug)

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök beszédet tart a parlamenti képviselőknek (Fotó: Tanjug)

– A balkáni térség stabilitása, továbbá Oroszország jó kapcsolata a térség államaival kulcsfontosságú számunkra – folytatta Medvegyev és azért is köszönetet mondott Belgrádnak, hogy nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz. A politikus Szerbia európai integrációs folyamatáról szólva kifejtette, minden államnak, így Oroszországnak is érdeke a jó partnerségi viszony fenntartása az EU-val, mindazonáltal kiemelte, az Európai Unió gyakran helyezi nyomás alá a térség államait, hogy döntsenek Kelet és Nyugat között, ám ez nem jó módszer, mondta Medvegyev, hisz minden országnak a saját érdekei szerint kell cselekednie.

Az orosz miniszterelnök Belgrád 1944. október 20-ai felszabadításának 75. évfordulója alkalmából érkezett a fővárosba. Részt vett a szerb katonaság erejének szemléltető gyakorlatán, emellett tárgyalásokat folytatott Ana Brnabić kormányfővel és Aleksandar Vučić államfővel is.

Medvegyev este a Száva Központban részt vesz a Belgrád felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából szervezett díszülésen.