2024. április 26., péntek

Befejezik a kápolna építését

Négy évvel ezelőtt kezdték el a temerini Nyugati temetőben egy 288 négyzetméter alapterületű, ravatalozó (kápolna) építését.

Az épülő új kápolna a Nyugati temetőben (Góbor Béla felvétele)

Az épülő új kápolna a Nyugati temetőben (Góbor Béla felvétele)

Az elmúlt időszakban többen is nemtetszéssel és fejet csóválva tekintettek az elkezdett építkezésre, gondolván, hogy a kezdeményezés politikai indíttatású. A temetőben ugyanis létezik (sír)kápolna, igaz magántulajdonban, de az emberek már megszokták, hogy onnan temetkezzenek. Az épülőben lévő újat pedig inkább ravatalozónak kezdték nevezni, ha felszentelik, bizonyos alkalmakkor, például halottak napján, istentiszteletre is szolgálhat. Tavaly úgyszólván semmi sem történt az épület körül, csupán egy kerítés épült.

Az építkezés korábbi szakaszaiban kialakult az épület szerkezete, elvégezték a külső és belső lakatosmunkákat, és a belső goromba munkálatokat. Az épületet rákapcsolták a villany- és vízvezetékre. A szennyvíz elvezetése szennyvíztárolóba történik.

Az építés negyedik szakaszára az önkormányzat a napokban hirdette meg a közbeszerzési pályázatot, amely magába foglalja a homlokzati munkálatokat, a falak festését, kereszt beszerzését és felszerelését, védő és dekorációs rácsok, valamint a harang és a hűtőkamra felszerelését, padok és hulladékgyűjtők beszerzését és elhelyezését, továbbá a szélvédő elemek felszerelését a kerítésre.

A pályázatra november 8-áig lehet jelentkezni, ezt követően felbontják a jelentkezési, zárt borítékokat és húsz napon belül meghozzák a döntést, hogy ki kapja meg a munkát. A kivitelezőnek két hónap áll majd rendelkezésre az építkezés lebonyolítására. A munkálatok költségeit a községi költségvetésből fedezik.