2024. április 26., péntek

Mindegyik utcát leaszfaltozzák Zajolban

Az önkormányzat az utóbbi időben jelentős pénzeszközöket irányozott elő Zajol (Sajlovo) kommunális felújítására, a peremvárosi településen nagyjából négyezer lakos él.

Miután a városközponttól nagyjából 6 kilométernyire elterülő Zajolban kiépítették a szennyvízhálózatot és a közmegvilágítást, az önkormányzat belekezdett az úthálózat felújításába is. A Területrendezési és Nagyberuházási Hivatal elfogadta a zajoli úthálózat megépítésére vonatkozó tervet, a projektum alapján 13,6 kilométernyi utcát és járdát aszfaltoznak majd le. A terv szerint mindegyik köves, földes utcát leaszfaltozzák, és azokon a helyeken, ahol ez kivitelezhető, járdákat is kialakítanak, valamint elkészítik a felszíni szennyvízhálózat elvezetőrendszerét. A munkálatokat több részben bonyolítják majd le. A tervvel kapcsolatos műszaki dokumentáció elkészítése után versenypályázatot írnak ki a munkálatok első fázisára, amely 4,2 kilométernyi útszakasz aszfaltozásáról szól, 13 utcában – olvasható a Vajdasági Rádió és Televízió honlapján. A munkálatok második részében a még hátramaradt köves utcák rendezését látták elő.

Az aszfaltozási munkálatok kezdete előtt a Városi Vízművek közvállalat befejezi az előzőleg elkezdett vízvezeték-hálózat kialakítását, amelynek megépülésével megoldják a település vízhiányát. Zajolban nagy problémát okoztak a múltban az illegálisan kiépített vízhálózatok, pontosabban csatlakozások, gyakran történtek csőtörések, az új projektum többek között erre is megoldást nyújt.

Ami az elmúlt évek befektetéseit illeti, Zajolban új kosárlabda- és labdarúgó-pályát, játszóteret, és kültéri fitneszparkot is építettek az újvidéki önkormányzat támogatásával.

– A felsoroltakon kívül, tervben van a helyi kultúrközpont (a zajoli helyi közösség) körüli terület rendezése, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektum keretében valósítanak majd meg – mondták a városi Területrendezési és Nagyberuházási Hivatalban.