2024. április 26., péntek

Politikai tárgyalások és megemlékezés

Szombaton érkezik Dmitrij Medvegyev Belgrádba

Habár még hivatalosan nem jelentették be Dmitrij Medvegyev, Oroszország miniszterelnöke szerbiai látogatásának programját, a Novosti napilap már közölte, hogy az orosz miniszterelnök szombaton érkezik a fővárosba, Belgrád 1944. október 20-ai felszabadításának 75. évfordulójára. Emellett részt vesz a szerb katonaság erejének szemléltető gyakorlatán, valamint a Kalemegdanon megkoszorúzza a Halál a fasizmusra – Szabadság a népnek! emlékművet. A belgrádi sajtó azt is megjegyzi, a megemlékezés nem az egyetlen ok az érkezésére, mert emellett tárgyalásokat folytat majd Ana Brnabić kormányfővel és Aleksandar Vučić államfővel is.

A napilap rámutat arra, hogy Dmitrij Medvegyev az után érkezik Szerbiába, hogy a koszovói kérdés aktívabb megoldásába bekapcsolódott Washington is, sőt egy külön küldöttet jelölt ki a Belgrád–Pristina párbeszéd folytatásában. Az amerikai küldött, Richard Grenell a napokban már látogatást tett Szerbiában és tárgyalásokat is folytatott az ország vezetőivel.

Elvárások szerint az orosz miniszterelnök megerősíti Moszkva támogatását Szerbia területi integritásának megőrzésében. Várhatóan ez a téma uralja majd az Ana Brnabićtyal, illetve Aleksandar Vučićtyal folytatott négyszemközti megbeszéléseit is.

Nagyon sűrű programja lesz a napilap szerint Medvegyevnek, hiszen amellett, hogy koszorút helyez el a Belgrád felszabadítóinak emlékművén, valamint a Vörös hadsereg emlékművénél is, 10 évvel ezelőtti látogatásához híven – akkor Oroszország elnökeként szólalt fel – ezúttal miniszterelnöki pozícióból tart beszédet a köztársasági képviselőházban a fasizmus elleni ellenállásról.

Medvegyev nem egyedül érkezik, a kíséretét képező miniszterek több államközi megállapodást írnak majd alá. Azt viszont már a napilap sem részletezi, hogy milyeneket.