2024. április 26., péntek

A mandalák bűvöletében

Hétfőn este a zentai Alkotóházban megnyílt Kávai Zsuzsanna, zentai születésű szociálpedagógus és kulturális mediátor Léleknyi mandala című, saját mandalarajzait bemutató kiállítása.

Szimbólumokba burkolózó virágok, csipkék a mandalákon (Horváth Zsolt felvétele)

Szimbólumokba burkolózó virágok, csipkék a mandalákon (Horváth Zsolt felvétele)

A megnyitón elsőként maga az alkotó üdvözölte a jelenlévőket, s bemutatkozásában elmondta, hogy gyermekkora óta lényeges eleme a művészet, a játék a színekkel és formákkal, a festékes kéz, s gyorsan megtapasztalta, hogy az alkotás folyamata milyen fantasztikus az „öngyógyításban”. Zsuzsanna három éve készít mandalákat.

– A rajzok középpontjától indulva bontakozik ki a kör, pont, spirál és más tekergő vonalak mentén az a forma, ami lelkem mandaláit teszi láthatóvá. Megszűnik a tér és az idő, csak a tiszta pillanat van, amikor az ember alkot. A rajzaim mind szabad kézzel készültek, bármiféle segédeszköz használata nélkül, s a képeken saját képzeletvilágom elevenedik meg – ecsetelte az egybegyűlteknek az alkotó, hozzáfűzve azt is, hogy jelenleg a Magyar Művészet és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesület művészetterápiás képzésére jár, és a későbbiekben művészetterápiával is szeretne foglalkozni.

– Az indiai tanítók számos technikát alkalmaztak meditációjuk elősegítéséhez, a módosult tudatállapot eléréséhez, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatták tudatukat a meditációjuk alatt. Ezek egyike a mandalakészítés – emelte ki megnyitójában Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató és muzeológus. Zsuzsi pályafutásának a kezdetéről elmondta, hogy az általa vezetett Rozetta Kézműves Társaság tagjai 2014-ben, a Mesélő jelképek elnevezésű rendezvény keretében több helyszínen is kézműves foglalkozást tartottak, s akkor mandalaszerű alkotások is születtek, s lényegében Zentára akkortájt lopta be magát a mandalakészítés.

– Közelről korábban nem találkozhattunk gondolatrajzokkal, de az, aki szépet alkot és szeretne megnyugvást találni a mozgalmas hétköznapokban, annak elég egy üres fehér kartonlap, egy toll, s máris előbukkannak a rajzai. Ha a képzelet szabadon szárnyal, halk zene mellett kirajzolódnak a ritmikusan változó formák – ecsetelte az egybegyűlteknek Nagy Abonyi Ágnes, hozzáfűzve, hogy Zsuzsi a saját mandaláit más szempontból is láttatja, mert láthatók rajtuk szimbólumokba burkolózó virágok, csipkék, s a geometrikus motívumok is kirajzolódnak, ugyanakkor ősi magyar szimbólumaink is előbukkannak.

Nagy Abonyi többek között elmondta azt is, hogy a mandalák a természetben is körbevesznek minket virágok, hópelyhek, tengeri kagylók, fák évgyűrűi, csillagok, bolygók formájában.

Az üdvözlő szavakat követően Pejin Lea, zentai születésű egyetemista, költő, dalszerző és énekes varázsolta el a látogatókat gitáron előadott saját szerzeményeivel.

A kiállítás október végéig díjmentesen megtekinthető.