2024. április 26., péntek

Ösztöndíj a hiányszakmát tanulóknak

Szabadka város az idén harminc olyan elsős középiskolás diákot támogat, akik hiányszakmát tanulnak. A diákok tíz hónapon keresztül havi 3000 dináros támogatásban részesülnek. A tanulók az ösztöndíj- szerződéseket szerdán vették át.

A szerződéseket Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára nyújtotta át a diákoknak. Üdvözlőbeszédében Jasmina Stevanović elmondta, hogy a helyi önkormányzat negyedik éve, a 2016/2017-es tanév óta támogatja a hiányszakmákat tanuló középiskolásokat, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ösztöndíj segíteni fogja a tanulók előmenetelét, és lehetőséget teremt arra, hogy a diákok az iskola elvégzése után azzal foglalkozzanak, amit igazán szeretnének, hiszen ez a város és az ország érdeke is.

– Elsősorban a hároméves szakokon tanuló diákokat támogatjuk, akik javarészt az Ivan Sarić Műszaki Középiskolába, illetve a Politechnikai Iskolába járnak. Ezzel az ösztöndíjjal szeretnénk követni azokat a reformokat, amiket Szerbia kormánya igyekszik megvalósítani a duális oktatáson keresztül. Szeretnénk arra serkenteni a diákokat, hogy olyan szakmát válasszanak, amelyek talán nem a legnépszerűbbek, viszont amelyekre nagy szüksége van a városunknak, illetve a város gazdaságának. Ezzel közvetítőszerepet vállalunk a gazdaság és az oktatás között, és ezzel is igyekszünk csökkenteni a munkanélküliséget, és természetesen a szülők dolgát is szeretnénk megkönnyíteni – nyilatkozta Jasmina Stevanović.