2024. április 26., péntek

Korszerűsítik Vajdaság jégvédelmét

A tartományi kormány a minap közleményben tudatta, hogy a költségvetési tartalékból 7,1 millió dinárt fordít annak az ötlettervnek a beszerzésére, amelynek alapján elkészülhet a vajdasági jégelhárító rendszer bajsai és számosi radarközpontjának automatizálására vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány.

Mint ennek kapcsán a Pannon RTV közölte, a projektummal a vajdasági jégelhárító rendszer század eleji felállítása óta először indítják el a tartomány területét lefedő három radarközpont közül kettőnek a korszerűsítését.

A számosi központ 775 000 hektáros területet fed le, többnyire Bánát területén, a szerb–magyar országhatártól a belgrádi Palilula község területéig. 2001-ben szerelték fel Gematronik radarral, és szükség esetén 141 állomásáról lövik ki a jégvédelmi rakétákat. Ez egyébként az első meteorológiai radarközpont Vajdaságban.

Egy évvel később kezdte meg működését a bajsai központ, amelyből 715 000 hektáros területet figyelnek, és amelynek a Szabadkától Nagykikindáig, illetve Zombortól Óbecséig húzódó övezetben 16 község területén 148 rakétakilövő állomása van.