2024. április 26., péntek

Több beruházás a közlekedésbe

Kezdetét vette a harmadik Traffic Solutions Expo közlekedési kiállítás Újvidéken

Az Újvidéki Vásár Master Központjában tegnap megkezdte munkáját a harmadik Traffic Solutions Expo 2019 elnevezésű közlekedési kiállítás. A háromnapos rendezvényen számos előadásra és kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, amelyeken termelők és különféle közlekedési szolgáltatók vesznek részt. Az előadások leginkább a közlekedési fejlesztési tervek, a közlekedési infrastruktúra kiépítése és karbantartása, a gépesítés, a logisztika és szakmai képzés témájában folynak. A megbeszélések célja minél hatékonyabban összekapcsolni a helyi közösségeket és a gazdasági részlegek képviselőit, hogy egyre több döntést fogadjanak el a közlekedés fejlesztése terén.

Nenad Grbić energetikai, építészeti és közlekedésügyi tartományi titkár nyitotta meg a vásár első panelbeszélgetését, melynek a közlekedésbe és az útépítésbe való befektetések Szerbiában és a régióban volt a témája. Előadásában hangsúlyozta a közlekedés fontosságát az ország fejlődése szempontjából, és külön kiemelte Vajdaság jelentőségét is e téren, hiszen a területén áthaladó autóutakon zajlik az áruforgalomnak a 80 százaléka és az utasforgalomnak a 90 százaléka. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a vasúti sínek áldatlan állapotban vannak, ezért kezdték el a jelenleg is folyó munkálatokat a kétvágányú Belgrád–Budapest-gyorsvasútvonalon, valamint a kikötői infrastruktúrába is jelentős beruházásokat irányoztak elő.

– A közlekedés mint gazdasági ágazat mintegy 120 ezer munkást foglalkoztat, valamint csaknem 32 ezer vállalkozást ölel fel. Külön hangsúlyozandó a közlekedésnek a fontossága a külföldi befektetések és cégek idevonzásában, mivel nélkülük megvalósíthatatlan lenne az infrastrukturális fejlesztés – mondta Grbić.

Aleksandar Kravić, a városi tanács közlekedésügyi megbízottja elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak azon, hogy minék biztonságosabb legyen a közlekedés Újvidéken. Ebből célból fontosnak tartja elsősorban az iskolákban a gyermekek oktatását és felkészítését a biztonságos közlekedésre, de hasonló programokat szerveznek a felnőttek számára is.

Bojana Rudić Počuč, a kiállítás egyik szervezője kijelentette, hogy az idei kiállítást egy bizniszplatform létrehozása céljából szervezték meg. Ez egyrészt magába foglalná a közlekedést mint gazdasági ágazatot, másrészt pedig a hazai és a külföldi befektetőket. Az elsődleges célok közé pedig az idáig inaktív helyi közösségek minél nagyobb mértékű bevonását tűzték ki a közlekedési és útépítési fejlesztések megvalósítása terén.

Már most bejelentették, hogy a következő, negyedik közlekedési kiállítást 2020. október 14 és 16-a között tervezik megtartani. A kiállításra a belépés minden érdeklődő számára díjtalan.