2024. április 26., péntek

Az ukránok több mint fele kedvezően viszonyul Oroszországhoz

Az ukránok több mint fele kedvezően viszonyul Oroszországhoz - derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) és az orosz Jurij Levada Független Elemzőközpont által közösen végzett felmérésből, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra.

Vlagyimir Putyin (Fotó: Beta/AP)

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: Beta/AP)

Az UNIAN ukrán hírügynökség által ismertetett felmérés eredménye szerint 2019 szeptemberében a megkérdezett ukránok 54 százaléka válaszolta azt, hogy jól vagy nagyon jól viszonyul Oroszországhoz. Ellentétes választ 35 százalékuk adott, és 12 százalék nem tudott felelni a kérdésre.

A szociológusok sajtóközleményükben rámutattak arra, hogy 2008 óta végeznek ilyen irányú felméréseket, és eddig mindig az ukránok viszonyultak jobban Oroszországhoz, mint az oroszok Ukrajnához. Most először fordult meg a helyzet. A most szeptemberi eredmény szerint ugyanis az ukránok Oroszországhoz való viszonyához képest az oroszok kicsit jobban viszonyulnak Ukrajnához. A megkérdezett oroszok közül 56 százalék válaszolt kedvezően, míg csak 31 százalékuk mondta azt, hogy negatívan érez Ukrajna iránt.

A felmérésben részt vevő oroszok közül idén szeptemberben 90 százalék válaszolta azt, hogy Ukrajnának független államnak kell lennie, ami 2 százalékkal magasabb az egy évvel korábban mért aránynál. Ezenkívül a 2018 szeptembere óta eltelt egy évben jelentősen - 32-ről 23 százalékra csökkent azok aránya Oroszországban, akik szerint le kell zárni az orosz-ukrán határt, továbbá 9 százalékponttal - 45-ről 54 százalékra - emelkedett azok aránya, akik szerint teljesen nyitottá, azaz vám- és útlevél-ellenőrzésmentessé kell tenni a két ország közötti határt. Elhanyagolható arányban, 16-ról 19 százalékra nőtt azoknak az oroszoknak az aránya, akik szeretnék Ukrajnát és Oroszországot egy államban egyesíteni.

A KMISZ a reprezentatív felmérést szeptember 6-16. között végezte 2035 nagykorú ukrajnai lakossal folytatott személyes beszélgetés útján, a Levada központ pedig szeptember 26. és október 2. között szintén személyes megkereséssel. Az utóbbi intézet felmérésében 1601 fő vett részt.