2024. április 26., péntek

Befektetés és munkaerőhiány

Átlagos évet jósolnak a bánáti kertészek

Október közepe táján még majdnem minden konyhakerti növényből van a piacon. A zöldségpiacokon nagy a mozgás, a kertészek számára pedig közeledik az év végi számvetés ideje is. Bánátban átlagosnak ítélik meg a terméshozamot. Főként azért nem lett jobb az év, mert az időjárás nem kedvezett. 

A Császárkert új hűtőháza (Fotó: Kecskés István)

A Császárkert új hűtőháza (Fotó: Kecskés István)

A vidék kertészeinek a termékeik értékesítésében több mint egy évtizede már a Császárkert Kft. segít. Mintegy 80 dolgozó foglalkoztatnak, integrátorként pedig mintegy háromszáz termelővel van együttműködésük. A Nagybecskerek közelében levő telephelyük az idén új hűtőházzal bővült. 

– A 2019-es év a Császárkert életében nagyon nagy változásokat hozott. Ugyanis megnyílt az új hűtőházunk, amelyben egy korszerű sárgarépamosó és -csomagoló részleg is van. Nagy kihívás előtt áll a vezetés, hogy ezt az évet pozitívan zárja. Úgy, hogy a termelők elégedettek legyenek, viszont a hűtőháznak is a haszonkulcsa a kereskedelemben rejlik. Ez az év nagyon nehéz volt. Kora tavasszal és nyáron sok csapadék esett, ami sok gondot okozott. Ráadásul úgy tűnik, hogy a külföldi piac is túltermelt egyes ágazatokban, így az árak az idén alacsonyabbak a tavalyinál. A befektetéseknek, valamint mindannak, ami még hozzájárul a termeléshez, növekedett az ára. Itt elsősorban a munkaerőre gondolok, ami a tavalyi kétszeresére emelkedett – mondta Molnár Tibor, a Császárkert Kft. igazgatója.

A hűtőházban most burgonyát, paprikát, zöldségfélét csomagolnak. Beindult a savanyítórészleg is. A sárgarépamosó viszont egyelőre minden másnap dolgozik. Bíznak abban, hogy hamarosan nagyobb lesz a kapacitás kihasználása. Ahogy Szarvák Imrétől, a csomagolóközpont vezetőjétől hallottuk a csomagolt áru nagyja részét a Gomex üzletlánc elárusítóhelyeibe szállítják. A csomagolt sárgarépa iránt viszont a román, a bolgár és a boszniai piac érdeklődik. Sárgarépából azonban nincs elég, mivel a termelése komoly befektetést igényel.

Csíkos Ernő először vetett sárgarépát (Fotó: Kecskés István)

Csíkos Ernő először vetett sárgarépát (Fotó: Kecskés István)

Bálint János a káposztában bízik (Fotó: Kecskés István)

Bálint János a káposztában bízik (Fotó: Kecskés István)

A muzslyai Csíkos Ernő húsz éve kertészkedik. Hétezer négyzetméteren fóliasátor alatt, tíz hektáron pedig szabadföldi termelésben. Mint mondta, az egyre kifejezettebb munkaerőhiány miatt erős, korszerű munkagépek kellenek a kertészeknek is. Ahhoz viszont támogatásokra van szükség. Az idén először vetett két hektáron sárgarépát. A termés jónak ígérkezik, de végső értékelés csak akkor mondható a hozamról, ha leszállítják a Császárkertnek.  

A szentmihályi kertészeket az idén az égiek is sújtották. Kétszer jégverés tette tönkre a határ egy részét. 

– Aki abba a szerencsétlenségbe esett, hogy az ő parcelláin esett a jég, ott nagy károk voltak. Viszont ott, ahol nem volt jégesés, azoknak nagyon szép, minőségi paprikatermése lett. Az árak is megfelelőek, sőt mondhatom jók. Ők ezt az évet jó zárják. Mivel az előbbiek közé tartozom, így a paprikatermésem nullával egyenlő. A karfiol részben jó, részben rossz. Viszont a káposztaparcella most nagyon jót mutat. Majd meglátjuk, hogy milyen árban kel el, milyen lesz a vásárlóerő. Szerintem ez egy közepes év. Nem lehet dicsekedni vele, de nem is kell azt mondani, hogy rossz  – hallottuk Bálint János szentmihályi kertésztől.

A kertészek számának a csökkenése Bánátban hosszabb ideje észlelhető. Újabban viszont már napszámost is egyre nehezebb találni.