2024. április 26., péntek

Nem változott az előrejelzés

Az IMF és a kormány szerint is az idei gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot – Németország és Olaszország gazdaságának gyengülése aggasztja Szerbiát

Tény, hogy lassuló előrehaladást mutat a világgazdaság, ez azonban nem jelenti azt, hogy Szerbia fejlődése is lassulni fog, legalábbis ez a véleménye a Nemzetközi Valutaalapnak, melynek a küldöttsége ma Jan Kees Martijn vezetésével Ana Brnabić kormányfőnél járt Belgrádban. Az IMF ezúttal is a 2018 júliusában megkötött tanácsadói egyezmény miatt tartózkodik Szerbiában, azt ellenőrzi, hogy a papírra vetettekkel összhangban alakulnak-e a hazai gazdasági reformok, és hogy az ország milyen eredményekkel zárja majd az idei évet. Mint ismeretes, az aktuális szerződés Szerbia és az IMF között 30 hónapra szól, azaz 2021 januárjáig érvényes. Az együttműködési program, melyet a PCI (Policy Coordination Instrument) koordinációs testület támogat, kizárólag tanácsadói jellegű, s nem irányozza elő az anyagi eszközök felhasználását. A belgrádi vezetőség szerint az országnak elsősorban azért van szüksége a pénzintézettel való együttműködésre, mert az biztonságra vonatkozó jelzést adhat a külföldi befektetőknek.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A találkozó során Jan Kees Martijn azt közölte, hogy a legújabb elemzését követően sem fogja az IMF lefaragni a korábban 3,5 százalékban meghatározott idei, szerbiai bruttó hazai termék-növekedést. A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban is, hogy megfelelő módszernek számít a nyugdíjak növelését célzó, a jövő év elejétől hatályba lépő, úgynevezett svájci modell alkalmazása, mely figyelembe veszi az inflációt és a bérek növekedésének mértékét is, s egyfajta kettős kulcs alapján igazítja ki a nyugdíjakat.

PLUSZPONT AZ ADÓHIVATAL MIATT

Az IMF meglátása szerint Szerbia az elmúlt időszakban megfelelő módon járt el a beharangozott reformok tekintetében. Martijn szerint az intézkedések megfelelnek a megállapodásba foglaltaknak. Külön dicsérettel illette az adóhivatal átalakítását és a Kereskedelmi Bank stratégiai partnerének megtalálása céljából kiírt pályázat lefolytatását.

A szerb kormányfő is elégedett azzal, hogy Szerbia gond nélkül megvalósítja a 3,5 százalékos GDP-bővülést az idén, mert az év második fele, mint mondta, hatékonyabb gazdasági tevékenységet hoz minden alkalommal. Az idén sem számítanak ettől a trendtől eltérő helyzetre. Mint mondta, az ipar is fellendülőben van, így a következő hónapokban erősödést, jobb eredményeket vár a kormány ezen a területen, és mindez jelentős mértékben kihat majd a GDP alakulására.

AZ INNOVÁCIÓKRA KELL HELYEZNI A HANGSÚLYT

A világgazdaság lassulása miatt Szerbia sem érezheti magát teljesen biztonságban – hívta fel a figyelmet Ana Brnabić a találkozón –, az aggasztja a leginkább, ha Németország vagy Olaszország gazdasági fejlődése lassul, hiszen ezek az államok számítanak a legfontosabb külkereskedelmi partnereknek – jegyezte meg. Éppen ezért rendkívül fontos mindent megtenni a hazai gazdaság erősítése, egyúttal függetlenítése érdekében is – állapította meg a miniszterelnök. Azzal csak nyer Szerbia, ha ellenállóbbá válik a külső tényezőkkel szemben – értékelte.

A találkozón elhangzott, hogy jövőre újabb gyárak megnyitására számítanak Szerbiában, erősödik majd a termelés, így az ipar további fellendülése várható. A kormányfő azt sem tartja kizártnak, hogy 2020-ban 4 százalékos GDP-növekedést érjen el Szerbia. Ez még a reális keretek között van. A gazdaságban minél inkább az innovációkra kell helyezni a hangsúlyt, ha azt szeretnénk, hogy hosszú távon versenyképessé váljon – jegyezte meg Brnabić.