2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Tájfun után bajnoki cím

A Japán keleti partjait a hétvégén elérő Hagibis tájfun a Formula–1-es Japán Nagydíj lebonyolításába is beleszólt, az első rajtsor kisajátítása után azonban a Ferrari versenyzői ismét botlottak, a győzelem Valtteri Bottashoz került, a Mercedes pedig újra konstruktőri bajnok lett.

A Ferrari hibái révén a Mercedes már most megünnepelhette újabb csapatgyőzelmét (Fotó: Beta/AP)

A Ferrari hibái révén a Mercedes már most megünnepelhette újabb csapatgyőzelmét (Fotó: Beta/AP)

Mivel azt elég pontosan előre lehetett jelezni, hogy a pusztító széllel és viharral érkező tájfun szombaton éri el az országot, az F1-es nagydíj szervezői már péntek reggel meghozták a döntést a mindenkit leginkább foglalkoztató kérdésben: teljes egészében törölték a szombati programot, a harmadik szabadedzés pótlás nélkül maradt, az időmérőt pedig helyi idő szerint vasárnap délelőtt 10 órára mozgatták át. Szuzukában ez már nem is szokatlan, hiszen 2004-ben és 2010-ben is hasonló műsorváltozást követelt a vihar.

A csapatok leszerelték a bokszutcai berendezést és homokzsákokkal védték be garázsaikat, a versenyzők pedig élvezettel osztották meg a közösségi oldalaikon, mivel töltik a szabadnapot: egyesek bowlingoztak, mások játékkonzolon vívtak futballbajnokságot egymással. A tájfun legerősebb vonulata – ami pár száz kilométerrel északra komoly természeti katasztrófát okozott és emberáldozatokat is követelt – végül elkerülte a pályát, vasárnap reggelre pedig a vihar minden nyoma eltűnt, így száraz pályán zajlott az időmérő edzés. A várakozásokat felborítva a Ferrari azon a pályán is fogást talált a Mercedesen, ahol 2014 óta mindig elhozták az első két rajthelyet, hiszen ezúttal Sebastian Vettelé lett a pole Charles Leclerc előtt, azaz a nyári szünet óta továbbra is legyőzhetetlenek a vörösök az időmérőkön.

Nem úgy a versenyeken, hiszen Szocsihoz hasonlóan ezúttal is eldobták maguktól a nagy lehetőséget, ráadásul már a rajtot követő első pillanatokban. Vettel egy kicsit bemozdult már a piros lámpák kialvása előtt, amely vétségét nem találták olyan súlyosnak, hogy büntetést kapjon, de a megtorpanás miatt eléggé lendületet veszített ahhoz, hogy a harmadik helyről induló Bottas az élre törjön. Leclerc aztán a 2-es kanyarban hibázott, amikor nem hagyott elég helyet az őt támadó Max Verstappennek, az ütközés pedig mindkettőjük versenyét tönkretette. Verstappen, akitől a Honda nagy hazai eredményt várt, hamarosan fel is adta a futamot, Leclerc pedig kényszerű szárnycserével és utólagos időbüntetésével csak a 7. lett.

Bottas győzelme eközben nem forgott veszélyben, a dobogó tetején legutóbb még tavasszal, Bakuban álló finn idén harmadszor nyert, mögötte pedig Vettelnek sikerült kivédekeznie Lewis Hamiltont a második helyért. A Mercedes ezzel az eredménnyel éppen összeszedett annyi pontelőnyt, hogy már most, négy futammal a szezon vége előtt bebiztosítsa zsinórban hatodik világbajnoki címét, megismételve a Ferrari 1999 és 2004 közötti rekorduralmát. Egyúttal az is eldőlt, hogy egyedülálló módon az egyéni cím is náluk landol egymás után hatodszor, csak még a versenyző kiléte a kérdéses. Mostantól ugyanis Bottas maradt Hamilton egyetlen kihívója, de 64 pontos hátrányának fényében az ő esélye is csak matematikai, így a brit a most következő észak-amerikai túra valamelyik állomásán, Mexikóvárosban vagy Austinban valószínűleg ismét ünnepelhet.

A Japán Nagydíj végeredménye: 1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:21:46,755, 2. Sebasitan Vettel (német, Ferrari) +13,3 másodperc hátrány, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +13,8, 4. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) +59,5, 5. Carlos Sainz (spanyol, McLaren) +1:09,1 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 338 pont, 2. Bottas 274, 3. Leclerc 221, 4. Verstappen 212, 5. Vettel 212 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 612 pont, 2. Ferrari 433, 3. Red Bull 323, 4. McLaren 111, 4. Renault 77 stb.