2024. április 26., péntek

Identitás és egzisztencia kell a megmaradáshoz

Több mint kétezren köthettek támogatási szerződést a Prosperitatival pénteken Zentán

Cikkünkhöz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el.

Szinte egy gombostűt sem lehetett volna leejteni pénteken délután a zentai Sportcsarnokban, ahol ezúttal nem egy rangos sportesemény miatt, hanem a Prosperitati Alapítvány nagyszabású szerződéskötése érdekében gyűlt össze a meglehetősen számottevő tömeg. A VII. pályázati körben meghirdetett kiírások sikeres pályázói gyűltek össze, hogy hivatalossá tegyék, aláírják az alapítvánnyal az elnyert támogatásokról szóló szerződéseket.

2165 nyertes pályázóval írhattak alá megállapodást az alapítvány illetékesei (Ótos András felvétele)

2165 nyertes pályázóval írhattak alá megállapodást az alapítvány illetékesei (Ótos András felvétele)

A szóban forgó pályázati körben egyéneket és vállalatokat is megszólított a Prosperitati. Falusi házak vásárlására, eszközbeszerzésre, minőségi szabványok bevezetésére, tenyészállatok vásárlására, többéves ültetvények telepítésére, zárt rendszerű növénytermesztéshez szükséges eszközök beszerzésére, bejegyzett szállásadók idegenforgalmi fejlesztésére és nagyobb, hozzáadott értékű termékek létrehozására irányuló beruházások kapcsán fogadta az alapítvány a jelentkezéseket. Az elbírálást követően Zentán pénteken 2165 nyertes pályázóval írhattak alá megállapodást az alapítvány illetékesei. A rendezvényen jelen volt Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere, Jadranka Joksimović európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, akik felszólalásaikban elégedett, de a továbbiakra vonatkozóan is bátorító mondatokat fogalmaztak meg a vajdasági magyar közösség vállalkozókedve, s ettől is függő megmaradása tekintetében.

Joksimović kiemelte, a támogatások hozzájárulnak Vajdaság és Szerbia fejlődéséhez, valamint a két állam közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítéséhez. A két ország közötti kiváló viszony egyik bizonyítéka az együttműködésnek ez a formája, köszönetet mondott a jelentős támogatásért.

A szerb kormány felelősségteljes hozzáállása miatt fejezte ki háláját az integrációs miniszternek beszéde elején Pásztor. A harmadik nagy sportcsarnoki rendezvény ez már, emlékeztetett, Szijjártónak azért jár szerinte köszönet, mert elindította ezt a programot és vállalta a vele járó összes nehézséget. Az ötletből nemzetpolitikai eszköztár lett, húzta alá, az idő igazolta a programmal kapcsolatos elvárásokat.

Békét, biztonságot és nyugalmat akarnak elsősorban az emberek. Elsődleges céljuk egyről a kettőre jutni, élhető mindennapokat teremteni maguknak. Egzisztenciális kapaszkodóra is szükség van mindehhez az identitásbeli elkötelezettségen túl – hívta fel a figyelmet.

Mintegy 3,2 milliárd dinárt igényeltek az aktuális ciklusban a pályázók, ebből 2,65 milliárd dinár térítésmentes támogatásnak számít. Örömhír az is, hogy most 242, összesen már majdnem ezer házat vásároltak meg a pályázók. Nincs megállás, jelentette ki Pásztor, folytatódik a turisztikai beruházás, a mentorprogram, a képzések köre is.

A nemzethatárok és országhatárok Magyarország esetében nem esnek egybe, ezért a kormányzat fókuszában a nemzetpolitikának kell állnia, viszont nem Budapestről kívánja megmondani a magyar állam, hogy mi a jó a határon túliaknak, véleménye szerint helyben kell megerősíteni az adott közösségeket, melyeknek erőforrásként kell szolgálniuk az anyaország és életterük országa számára is – ezeket a támpontokat követi a magyar kormány, fejtette ki Szijjártó. Rámutatott arra is, hogy Magyarország és Szerbia között soha sem voltak jobbak a kapcsolatok, mint ma. Véleménye szerint a gazdaságfejlesztési sikertörténet új korszakot nyitott a vajdasági magyarok életében, s ehhez a szerb kormány is hozzájárult, mert felismerte, hogy a magyar közösség és az állam is nyertese ennek a történetnek. Mintegy 76 milliárd forintnyi fejlesztés zajlott le eddig Vajdaságban, húzta alá, több mint tízezer sikeres pályázója volt a programnak. Az év végéig újabb nagyberuházásokat célzó kiírások is megjelennek – jelentette be.