2024. április 26., péntek

Mennyi az a 32 százalék?

Bognár Pásztor Hajnalka váltja Osztrogonác Simont a városi tanácsban

A szabadkai városi képviselő-testület csütörtökön tartotta meg 25. rendes ülését, amelynek fókuszában a városi költségvetésnek az év első felében történt megvalósításáról szóló beszámoló, illetve a büdzsé módosításáról szóló rendelet elfogadása szerepelt. Emellett a képviselők további több mint félszáz napirendi pontról döntöttek, illetve fejtették ki véleményüket.

Az ülés első napirendi pontja az idei költségvetés első féléves megvalósulásáról szóló beszámoló elfogadása volt. A beszámolóból kiderül, hogy a városi büdzsé a januártól júniusig terjedő időszakban 2,9 millió dinárral rendelkezett, ami a tervezett évi összeg 32 százaléka. Az összeg csaknem 12 százalékkal magasabb, mint a 2018-as év azonos időszakában. A város bevételeivel kapcsolatban ki kell emelni, hogy a jövedelmek és a nyereségek utáni adókból befolyt összegek több, mint 45 százalékban, ugyanakkor a város saját vagyonából származó bevételek mindössze 12,16 százalékban valósultak meg.

A költségvetés megvalósításával, valamint annak a második félévre vonatkozó módosításával kapcsolatban mind az ellenzék, mind pedig a hatalmi koalíció tagjai felszólaltak. Kern Sólya Mária, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának tagja felszólalásában kifejtette, hogy a jövedelmi adók a tavalyi év azonos időszakához képest 25 százalékkal növekedtek, ami arra utal, hogy nőtt a foglalkoztatottság, és a jövedelmek is emelkedtek, ugyanakkor azt is elmondta, hogy a hatalom különböző szintjéről érkező transzfereszközök beérkezése nagyban függ a közbeszerzések lebonyolításától is, ugyanis amennyiben valamilyen probléma merül fel, például valamely pályázó fellebbez, az bizonyos fokú késést von maga után.

Bogdan Laban, Szabadka Város polgármestere elmondása szerint a költségvetés módosítására a beruházások megvalósítása érdekében van szükség.

– Ez a költségvetés első módosítása az idén. Természetes, hogy időnként szükség van bizonyos pénzösszegek átcsoportosítására. Ezt az tette szükségessé, hogy bizonyos pénzmennyiséget sikerült megtakarítanunk, ugyanakkor a hatalom magasabb szintjéről is folyamatosan érkeznek hozzánk pénzeszközök, amiket különböző projektumok, beruházások megvalósítására fordítunk – fogalmazott a polgármester.

Aleksandar Grubor, az Aleksandar Vučić – Szerbia Győzedelmeskedik képviselőcsoport tagja a médiának kifejtette, hogy egy-egy pénzügyi beszámolóból mindenki azt olvas ki, amit szeretne, viszont tény, hogy a város minden kötelezettségét időben teljesítette, illetve hogy a hatalom magasabb szintjeiről egyre több pénz érkezik a városba. Mint mondta, a büdzsé a módosítást követően mintegy nyolcmilliárd dinárral rendelkezik, és a város az év második felében sem kényszerül kölcsönhöz folyamodni, emellett az egyensúly érdekében a bevételek esetleges csökkenését követően a kiadásokat is csökkenteni fogják, viszont a beruházások összegét növelni szeretnék, és a jelenlegi módosítás optimizmusra ad okot.

Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért tagja újságíróknak elmondta, hogy a költségvetés féléves megvalósításáról szóló beszámoló arra enged következtetni, hogy az az év végén sem fogja meghaladni a 75–80 százalékot.

– A képviselőcsoportunk már a költségvetés elfogadása alkalmával figyelmeztetett arra, hogy az nem reális, és igazunk volt. Azt is látni kell, hogy a város bevételeinek azon része, amely helyben valósul meg, hosszú idő óta alig változik, jobbára az elmúlt évek szintjén mozog, sőt bizonyos tételek esetében csökkent is. Mindez azt bizonyítja, hogy sok polgártársunk él szegénységben, ugyanakkor az ingatlanpiac jelenlegi állapota sem utal arra, hogy nagy lehetőségeket látnának a városban – mondta Maglai Jenő.

A költségvetéssel kapcsolatos kérdések mellett ki kell emelni, hogy a képviselő-testület elfogadta Osztrogonác Simon, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagjának lemondását, és a helyére javasolt Bognár Pásztor Hajnalka növényvédelmi mérnököt titkos szavazással 41 támogatói szavazat mellett választották meg a tanács tagjává.

A hosszan elnyúló képviselő-testületi ülés vitáktól, vádaskodástól, személyeskedéstől sem volt mentes.

Az ülésen jelen voltak a közvállalatok vezetői is, mivel számos napirendi pont foglalkozott azok működésével.