2024. április 26., péntek

CEP: Ilyen iramban bizonytalan az uniós jövő

Szerbia 14 évvel ezelőtt kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. A Európai Politikai Központ (CEP) véleménye szerint, ha ilyen tempóban folytatódnak a tárgyalások, akkor a csatlakozás időpontja bizonytalan, hiszen a 35 tárgyalási fejezetből eddig csupán 17-et sikerült megnyitni, és csupán két tárgyalási fejezetet zártak le ideiglenesen.

Ranka Miljenović, a CEP végrehajtó igazgatója kiemelte, a stabilizációs és társulási megállapodást Szerbia 2013-ban ratifikálta, ám az átmeneti kereskedelmi megállapodást, ami szerves része a stabilizációs és társulási megállapodásnak, az ország 2009 óta alkalmazza.

Miljenović rámutatott, a 2009-től alkalmazott átmeneti kereskedelmi megállapodáshoz kezdetben félelem társult, ugyanis sokan attól tartottak, hogy ezzel lecsökken majd a kivitel és megnő az EU-ból az export. Ennek ellenére jelentős mértékben nőtt az import, és elérte a beszállított termékek értékének több, mint 80 százalékát. Hangsúlyozta azonban, hogy ez nem azt jelenti, hogy a szerbiai vállalatok versenyképessé váltak az európai piacon, az EU-piac nyújtotta lehetőségeket még mindig nem használjuk kellő mértékben. A jó kereskedelmi eredmények annak köszönhetőek, hogy Szerbia vámmentes rendszerű külkereskedelmet folytat az EU-val, de más piacokkal is.

Miljenović nem vitatta, hogy a stabilizációs és társulási megállapodás megkötésével számos olyan reform indult el, ami pozitívan hatott a vállalkozókra és a fogyasztókra is, hiszen a konkurencia védelme, a fogyasztóvédelem, a szerzői jogok védelme, a termékbiztonság, az előírások alkalmazása mind erre hivatottak, véleménye szerint mégsem használtuk ki kellő mértékben az ezek nyújtotta lehetőségeket.