2024. április 26., péntek

Népünnepély a Berze-kúriánál

A hétvégén birkapörköltfőző versenyt tartottak Völgyparton

A völgyparti Szélmalom Művelődési Egyesület szervezésében szombaton Völgyparton, a Berze-kúriánál megtartották az I. Hagyományőrző Birkapörköltfőző Versenyt az adai önkormányzat és a törökfalui helyi közösség segítségével, valamint a tartományi oktatási titkárság pályázati támogatásával.

A főzőcsapatok finomabbnál finomabb ételeket készítettek (Csincsik Zsolt felvétele)

A főzőcsapatok finomabbnál finomabb ételeket készítettek (Csincsik Zsolt felvétele)

A családias hangulatú, ám népünnepélyszerű rendezvényen huszonöt helybeli és környékbeli főzőcsapat versenyezett a birkapörköltek főzésében, a sátorok és az asztalok díszítésében, ezenkívül volt pálinkaverseny is. A helyszínen bemutatót tartott a törökfalui önkéntes tűzoltó testület gyerekcsapata is, valamint a zeneszó mellett alkalmi kirakodóvásár is várta a vendégeket és a résztvevőket egészen a késő esti órákig. A szervező, Ódri Margaretta, a Szélmalom ME elnöke elmondta, hogy a rendezvényt összekapcsolták a Jár a malom elnevezésű falunapi rendezvénnyel, amely az idén elmaradt, ezért mindenkit, aki arra járt és befordult a rendezvényre, kiflivel és üdítővel vendégeltek meg.

– A Szélmalom Művelődési Egyesület tevékenysége több mindent felölel, a gasztronómiától az énekcsoport működésén át egészen a versmondásig. A hagyományokhoz híven erre a tájegységre a birka és a birkából készült ételek jellemzőek, ezért szerveztük meg a birkapörköltfőző versenyt, amelyen huszonöt csapat vett részt, és főzött az adai önkormányzat gárdája is. A főzőcsapatok a szomszédos településekről érkeztek, többek között Kavillóból, Tornyosról, Gunarasról, Adáról, Zentáról, Horgosról, Törökfaluból, valamint a völgyparti falunép. Nagyon jól sikerült a rendezvény. Az időjárás is kedvezett, úgy hiszem, és bátran kijelenthetjük, hogy sikert arattunk. Éppen ezért folytatás is várható egy kis pályázat segítségével és egy kis támogatással, mert a civil szervezet elég szegényes körülmények között, szűkös kasszával működik, viszont ha lesznek támogatóink, jövőre is megszervezzük ezt a különleges hangulatú rendezvényt – közölte Ódri Margaretta, akitől megtudtuk, hogy a versenyre négy birkát vágtak le, és minden főzőcsapat két-két kiló birkahúst kapott a benevezési díjért cserébe.

A birkapörköltfőző verseny igazi népünnepéllyé nőtte ki magát (Csincsik Zsolt felvétele)

A birkapörköltfőző verseny igazi népünnepéllyé nőtte ki magát (Csincsik Zsolt felvétele)

A főzőversenyt végül a völgyparti Ódri Gellért nyerte meg, a második helyezést a zentai Bogdán Zsófia érdemelte ki, a harmadikat pedig a horgosi Túrú István szerezte meg a birkapörkölttel a felsőhegyi Ősz Szabó Imre vezette zsűri értékelése szerint. Ősz Szabó Imre elmondta, hogy a jó birkapörköltnél figyelni kell a hús darabolására, a főzés intenzitására és hosszára, valamint a fűszerezésre.

– A birkapörköltnél nagyon figyelni kell arra, hogy a hús szépen össze legyen vágva és a csont ne legyen szilánkos. A két kiló húshoz 40 dkg vöröshagyma jár, hogy ne legyen édes és jó legyen az állaga, végül pedig jó pirospaprikát kell rászorni. A birkapörköltet egy órán át szabad forralni, amíg a hús át nem fő egészen a csontig, aztán lassú tűzön kell tovább főzni. Az étel elkészítésének ideje függ a birka korától, egy öreg birka esetében a legideálisabb a négy óra főzés – közölte Ősz Szabó Imre, aki a topolyai Januskó Lászlóval, az adai Nagypál Nándorral és a magyarkanizsai Szecsei Szilveszterrel közösen bírálta el az ételeket, és díjazta a versenyzőket.